Niinistö: Nato-jäsenyydestä kysyttävä kansalta

Kokoomuksen presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Sauli Niinistön mielestä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä pitää järjestää kansanäänestys, jos jäsenyyden hakeminen jossain vaiheessa katsotaan aiheelliseksi. Niinistö on suivaantunut väitteistä, joiden mukaan hän ajaisi Suomea suin päin puolustusliiton jäseneksi.

talous
Sauli Niinistö Jyväskylän kävelykadulla 20.11.2011.
Sauli Niinistö tapasi kansaa Jyväskylän kävelykadulla.YLE Keski-Suomi

Niinistö korostaa edelleen, että Suomen pitää edistää Euroopan unionin yhteisen puolustuspolitiikan kehitystä.

- Olen sanonut näin jo kuusi vuotta sitten ja silloin sanomaani vähän jopa pilkattiin. Nyt siitä alkaa pikkuhiljaa, tosin varsin hitaasti, tulla todellisuutta. Esimerkiksi Ranska ja Iso-Britannia ovat viime vuonna käynnistäneet keskinäiset keskustelut siitä, miten voitaisiin EU-maiden, tai ainakin näiden maiden, puolustuspolitiikkaa yhdistämällä tehostaa, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Suomessa on kuitenkin muistettava ottaa huomioon se, että suurin osa EU-maista on jo Naton jäseniä. Myös suurimmat EU-maat kuuluvat puolustusliittoon.

- Se tarkoittaa väistämättä sitä, että rakennettaessa eurooppalaista puolustusta törmäämme jossain vaiheessa Natoon. Ja siihen, kuinka pitkälle voidaan mennä Natoon kuuluvien ja kuulumattomien EU-maiden yhteistoiminnassa. Ja jos me siihen törmäämme, niin joudumme kysymään itseltämme, että mitä me teemme. Ja minusta se pitää ratkaista kansanäänestyksellä. Jos sinne haluja on, niin kansalta se pitää kysyä, Niinistö sanoo.

Sauli Niinistön otsaan on lyöty julkisuudessa vahvasti Nato-myönteinen leima. Niinistö itse on leimasta jopa suivaantunut.

- Minusta on suoraan sanottuna vähän lapsellista, että silloin kuusi vuotta sitten ja nyt, minun kurkustani tungetaan väkisin Natoa alas. Minä en ole suinkaan sitä mieltä, että noin vain liityttäisiin. Mutta tämä on realismia. Lähes kaikki nämä tunkijatkin ovat sitä mieltä, että EU-turvallisuutta ja puolustusyhteistyötä pitää kehittää mutta jostain kumman syystä jättävät ajatusrakennelmansa täysin kesken, lataa Niinistö.

Presidentinvaalikampanjaan valmistautuva Niinistö vieraili tänään Jyväsylässä. Niinistö on määrä nimetä virallisesti Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi lauantaina.

Lähteet: YLE Keski-Suomi