Huumorin talikko pöyhii tabujen tunkiota

Jyväskylän kaupunginteatterissa tulee torstaina ensi-iltaan monologi-näytelmä, jonka replikointi koettelee soveliaisuuden rajoja. Rosa Liksomin käsikirjoitukseen perustuva Mie sanon suohraan - näytelmä tuo tabut esiin mustan huumorin ja sarkasmin keinoin.

kulttuuri

Esitystä tähdittävä näyttelijä Maritta Viitamäki ei ala etukäteen veikkailemaan yleisön vastaanottoa. Katsoja saa itse vetää omat johtopäätöksensä mm seuraavasta:

"Mie en ole rasisti, ajatellaanpa nyh neekeriä ja kerrostaloasumista. Kerran tämä neekeri oli tehnyt niin pahan hajusta ruokaa, että net oikeat suomalaiset , jokka on tottuhneet paistetun silakan ihanaan haissuun, olit kärsihneet niin etteivät olheet saahneet etes henkeä veettyä".

Edellisen repliikin tavoin Maritta Viitamäen esittämät kahdeksan eri roolia esittävät hauskan karmeasti mielipiteiden jyrkkyyttä. Myös mm kreikkalaiset ja venäläiset saavat osuutensa roolihahmojen kuohunnassa. Huulilta sihahtelee baari-parlamenttien tuttuja lauseita kuten " Tästä Suomesta on tullut libiraalien ansiosta koko maailman sosiaaliluukku"

-Tämä esittämäni nainen, joka puhuu Kreikasta, ei tykkää Kreikasta. Hän sanoo, että sinne ei mitään. Ei myöskään Portugalille. Hänellä on omat syynsä. Hän ei edes halua antaa oman kuoleen ruumiin yli, Viitamäki kuvailee.

Monologi koostuu kahdeksasta osasta. Niissä käsitellään niin laihdutusta kuin Kreikan tukipakettia. Näytelmän on ohjannut Hannele Ruotsalo.

Näytelmän monologit ovat Perä-Pohjolan murteella.

-Minulle se sopii oikein hyvin. Minulla sattuu olemaan tuo sama murre. Muuten se olisi onnistunutkaan. H-kirjain kun laitetaan eri paikkaan eri puolella Lappia.

Lähteet: YLE Keski-Suomi