Sähköisten tietojen hävitys on kasvava markkina

Tarve tuhota käytöstä poistettaviin elektronisiin laitteisiin tallennettua tietoa kasvaa. Monenlaisissa laitteissa on salaista tai yksityistä tietoa niin yrityksillä, viranomaisilla kuin tavallisilla kuluttajillakin. Tietoisuus tiedon hävittämistarpeesta ja keinoista on kuitenkin vasta heräämässä.

Kotimaa

Tietokoneisiin, puhelimiin, tabletteihin, muistikortteihin, jopa kopiokoneisiin tallentuu yhä enemmän tietoa. Pari vuotta sitten tehdyn ennusteen mukaan sähköisen tiedon määrä 44-kertaistuu kymmenessä vuodessa. Käytöstä poistettavissa laitteissa on yhä enemmän myös tietoa, jonka ei pitäisi joutua vääriin käsiin.

- Kyllä tietoisuus asiasta vähitellen kasvaa, mutta on valitettavan pientä. Pitää sattua jotain, ennen kuin herätään ajatukseen, että tällehän olisi voinut tehdä jotain jo aikaisemmin, sanoo joensuulaisen tietojen hävittämiseen erikoistuneen yrityksen Blancco Oy:n varatoimitusjohtaja Janne Vara.

Kymmenvuotiaan yrityksen asiakkaisiin kuuluu muun muassa ministeriöitä, armeijoita, turvallisuuspalveluja, sairaaloita ja kierrätysyrityksiä yli sadasta maasta.

Tietokoneiden tyhjentämisestä on Varan mukaan tietosuojan lisäksi muutakin hyötyä. Koneet voidaan kierrättää toisille käyttäjille sen sijaan, että ne murskattaisiin. Jätevyöry pienenee.

Korkean tason salaisten tietojen tyhjennystä tarjoaa Suomesta maailmanlaajuisesti myös espoolainen Jetico. Microsoftin kaltaisia jättitoimijoita hävitysbisnekseen ei ole vielä ilmaantunut.

Janne Varan mukaan viranomaisten ja kierrättäjien jälkeen asiaan on heräämässä yritysmaailma.

Kuluttajankin kannattaa herätä

Myös tavallisten kuluttajien laitteisiin on tallennettu tunnuslukuja, valokuvia ja muuta henkilökohtaista tietoa. Tietoturva-asiantuntija Tomi Hasu Viestintävirastosta neuvoo, mitä eteenpäin luovutettavalle laitteelle kannattaa tehdä.

- Normaalisti riittää, että tietokoneen kovalevy formatoidaan. Puhelimiin ja tabletteihin on monesti mahdollista palauttaa niin sanotut tehdasasetukset, mikä useimmiten pyyhkii muistin tyhjäksi.

Senkin jälkeen tietoja on mahdollista laitteesta ronkkia, mutta se vaatii erityisosaamista ja työkaluja, Hasu selvittää. Netistä on saatavissa myös ilmaisohjelmia kotikoneiden tyhjennykseen, mutta nekin vaativat Hasun mukaan jonkin verran osaamista.

Käytöstä poistettuja kännyköitä voi jättää esimerkiksi Sonera Kauppa -ketjun liikkeisiin erityisessä kierrätyspussissa. Sonera toimittaa laitteet huoltoyhtiölleen, joka kierrättää puhelinten jalometallit ja muovit.

Lähteet: YLE Savo / Kaija Kervinen