Palovaroittimen patteri vaihtuu maajalasta

Keittiötikkaat ovat usein mukana kotona sattuneissa onnettomuuksissa. Usein vahinko tapahtuu, kun haetaan jotain ylähyllyltä tai yritetään hiljentää keittiökärystä innostunutta palovaroitinta. Veikko Väntänen on iiläinen keksijä, jonka uusi keksintö vähentää jakkaroilla keikkumista.

palovaroitin
Keksijä Veikko Väntänen.
YLE

IiPalovaroittimen pariston vaihto vaatii ketteryyttä, tikkaat tai ainakin koripalloilijan ulottuvuuden. Siksi patteri jääkin usein vaihtamatta. Helpotusta asiaan tuo kuivaniemeläiskeksintö.

Veikko Väntänen kehitteli magneetisen kiinnitysjärjestelmän, jolla laitteen saa alas katosta vaikkapa harjanvarren avulla. Harjanvarsi työnnetään koloon ja pienellä väännöllä varoitin saadaan irti. Pariston vaihdon jälkeen varoitin asetetaan harjan varteen ja nostetaan takaisin paikoilleen.

Keksinnön kehittäminen alkoi tarpeesta. Varoittimen iroittaminen katosta on hankalaa itse kullekin, Väntänen sanoo.

- Tamperelaisessa lehdessä vanha nainen valitti, että hän ei saa palovaroitinta irroitettua katosta. Asiaa olin aiemmin itsekin miettinyt. Tästä se lähti, Väntänen muistelee.

Pari vuotta keksinnössä aina menee, Väntänen laskee.

- Kehitystyössä mennään määrätyt kuviot läpi riippumatta siitä onko keksintö iso tai pieni. Ensin on idea ja siitä syntyy tuote. Ely -keskuksen keksintöasiamies on hyvänä apuna.

Uuden ottimen valmistuksesta on tehty sopimus kempeleläisen Electroplast Oy:n kanssa. Tuotanto on jo alkanut.

- Keksijältä keksintö on nyt käsistä pois. He huolehtivat valmistuksesta ja kaupasta, Väntänen sanoo.

Lähteet: YLE Oulu