Hyppää sisältöön

Abba-miesten musikaali tuo ruotsalaisyleisön Helsinkiin

Helsingissä toimivan Svenska teaternin ensi kevään suurtuotanto Kristina från Duvemåla on kiinnostanut ennätysmäärin ruotsalaisyleisöä. Kulttuuritarjonnan lisääntyminen on pakottanut ruotsinkielisiä esityksiä tuottavan Svenska teaternin etsimään yleisöä niin suomenkielisistä suomalaisista, kuin myös lahden takaa Ruotsista.

Ruotsalaisen teatterin johtaja Johan Storgård (vas.) ja Kristina från Duvemåla -musikaalin sanoittajat ja säveltäjät Benny Andersson ja Björn Ulvaeus allekirjoittivat sopimuksen musikaalin tuotannosta joulukuussa 2009. Kuva: Valtteri Kantanen

Tulevan kevään liput Svenska teaternin Kristina från Duvemåla -musikaaliin menivät kaupaksi kuin kuumille kiville heti niiden tultua myyntiin alkuvuodesta.

- Siis vuosi ennen tulevaa ensi-iltaa, kertoo Svenska teaternin markkinointijohtaja Thomas Forström.

Forströmin mukaan kiinnostus on ollut mullistavaa, lippuja jopa jonotettiin.

Myös ruotsalaiset ovat kiinnostuneet sankoin joukoin Helsingissä ruotsiksi esitettävästä musikaalista. Kristina från Duvemåla on ollut Ruotsissa suosittu, mutta myös Svenska teaternin versio vetää puoleensa tuhansia ruotsalaisia. Svenska teaternin markkinointijohtaja Thomas Forström pitää teoksen herättämää kiinnostusta aivan poikkeuksellisena.

- Ruotsiin varattuja ja myytyjä lippuja on yhteensä jo 10 000 kappaletta, Forström kertoo. Svenska teatern tekee hänen mukaansa yhteistyötä myös matkanjärjestäjien kuten laivayhtiöiden kanssa.

Musikaalin tarina perustuu Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat-siirtolaisepookkiin. Harjoitukset alkavat loppusyksyllä. Musikaalin säveltäjään ja sanoittajaan, eli Abbasta tuttuihin Benny Anderssoniin ja Björn Ulvaeukseen voi törmätä vaikkapa kadulla, sillä he asettuvat marraskuussa Helsinkiin harjoittamaan teosta.

- Vaikka Kristina från Duvemåla ei vielä ole niin tunnettu Helsingissä, niin entiset Abba-miehet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus sen sijaan ovat, ja he herättävät monen kiinnostuksen myös tähän musikaaliin, Forström sanoo.