Uskallatko popsia ravintolisiä?

Soittokierros Turun apteekkeihin paljastaa, että ihmiset pohtivat ravintolisien terveellisyyttä. Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan ravintolisien käyttö ei juuri ehkäise kansansairauksia. Ravintolisät voivat sitä vastoin jopa olla vaarallisia.

ravintolisät
Vitamiinipillereitä ja kalanmaksaöljyä kapseleina.
Sanna Pirkkalainen / Yle

Apteekkien hyllyissä uusi ravintolisätutkimus ei vielä juurikaan näy. Apteekeista kerrotaan, että asiakkaat ovat kyllä kyselleet asiasta. Muutosta ravintolisien myynnissä on kuitenkin liian varhaista havaita.

- Monet asiakkaat ovat kyselleet ehkä huumorillakin, että voiko näitä nyt syödä, vahvistaa farmaseutti Anna Nilsen Nummenmäen apteekista.

Viime viikolla julkaistussa suomalais-amerikkalaisessa tutkimuksessa havaittiin ainoastaan kalsiumilla kuolleisuutta ehkäisevä vaikutus. D-vitamiini puolestaan ei vaikuttanut kuolleisuuteen millään tavoin.

Yksittäisistä yhdisteistä monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytön havaittiin lisäävän kuolleisuutta.

Ravintolisät eivät korvaa terveellisiä elämäntapoja

Apteekkari Pirjo Mäkitalo Turun Kauppatorin apteekista ei usko, että ravintolisien käytöllä olisi välttämättä suoraa yhteyttä kuolleisuuteen. Sitä vastoin moni saattaa ajatella, että vitamiinipillerit ovat oikopolku tai superkainalosauva.

- Silloin kun omat elämäntavat ovat lievästi sanottuna epäterveelliset, niin ajatellaan usein, että kourallinen pillereitä purkista naamaan ja menoksi taas. Ei se niin mene, Mäkitalo sanoo.

Hän myös huomauttaa, että tutkimuksiin ravintolisien terveellisyydestä tai haitallisuudesta kannattaa suhtautua kriittisesti.

- Ravintolisien käyttö on yksilökysymys. Jokaisen tulisi oman elämäntilanteensa pohjalta miettiä tätä asiaa. Varsinkin urheilijoille, joiden kulutus on suuri, ja toipilaille ravintolisät voivat olla ihan tarpeen. Meidän niin sanotusti normaalien ihmisten kannattaa suhtautua asiaan kriittisesti ja pohtia asiaa omien ruokatottumusten kannalta, Mäkitalo kokoaa.

Uskallatko sinä vielä syödä ravintolisiä? Kommentoi aihetta alla olevalla lomakkeella.

Lähteet: YLE Turku