Onnenpyörällä elämään eliksiiriä!

Mikkeliläisen Marjatta Juutilaisen resepti hyvään elämään löytyy lenkkipolulta ja ruokalautaselta. Pontta säännölliseen elämään antoi neljä vuotta sitten diagnosoitu ykköstyypin diabetes.

Lenkkeily
Marjatta Juutilainen kuntolaitteessa.
Marjatta Juutilainen kohottaa kuntoaan onnenpyörässä Saimaan rantamaisemissa.YLE / Sari Selin

Mikkelin Tuppuralan lenkkipolut ja Saimaan rantamaisemat ovat tuttuja Marjatta Juutilaiselle. Päivittäiselle lenkille pituutta kertyy vähintään puoli tuntia, joskus jopa kolme tuntia, jos matkan varrelta löytyy sieniä ja marjoja.

- Olen ollut innokas liikkuja lapsesta asti, sillä minulla oli viiden kilometrin koulumatka. Neljä vuotta sitten todettu ykköstyypin diabetes toi liikuntaharrastukselle lisää säännöllisyyttä ja motivaatiota.

Sairastuminen oli innokkaalle kuntoilijalle aluksi järkytys ja se myös pysäytti.

- Aluksi olin kovin väsynyt ja nukuin paljon. Kun siitä selvisin, aloin syödä säännöllisemmin ja terveellisemmin ja liikunta muuttui jokapäiväiseksi. Kun kunto kohosi, ilo palasi elämään ja nyt en tunne sairas olevanikaan. Päivällä ateriainsuliinit olen voinut jättää kokonaan pois.

Minne kilot katosivat?

Marjatta Juutilaisen kilot katosivat kuin itsestään säännöllisen liikunnan ja ruokalautasen remontin myötä. Vaaka näyttää kahtatoista kiloa vähemmän kun ennen.

- Vähähiilihydraattinen ruokavalio perheessä oli vain kokeilu. Nyt syömme lautasmallin suositusten mukaan itämerellistä perusruokaa. Napostelut olen jättänyt, samoin sokeripitoiset herkut.

Kuntoilun myötä ikiliikkuja jaksaa paremmin puutarhassa ja marjametsässä. Ja intoa riittää ympäristönhoitoonkin.

- Jättipalsami oli levinnyt pahasti Saimaan rantamaisemiin, ja kolme kesää olen kitkenyt kasvia Launialasta Rauhaniemeen asti. Kyllä siinäkin kunto kohoaa. Lenkkeilyn lisäksi käyn kuntosalilla ja viime kesänä lihakset saivat kyytiä pojan pihan kivitöissä.

Marjatta Juutilainen lähtee lenkille mieluusti yksin, mutta kyllä aviopuolison seurakin kelpaa.

- Lenkillä ajatukset kypsyvät oivalluksiksi ja luonnosta saa iloa ja voimaa. Monta kertaa lähteminen on se kaikkein vaikein asia, mutta kun saa itsensä liikkeelle, hyvä olo liikunnan jälkeen on paras palkinto. Elämä on valintoja täynnä, muistuttaa ikiliikkuja Marjatta Juutilainen Tuppuralan lenkkipolulla onnenpyörää pyöritellessään.

Lähteet: YLE Etelä-Savo