Gaudiano Bio manteli-oliiveissa botulismivaara

Rovaniemellä on ollut myynnissä mantelitäytteisiä oliiveja, jotka ovat aiheuttaneet myrkytyksiä Helsingissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa palauttamaan kyseiset oliivit takaisin kauppaan.

oliivi

THL:n mukaan Helsingissä on todettu kahden ihmisen sairastuneen botulismimyrkytykseen. Molemmat henkilöt olivat ennen sairastumistaan nauttineet oliivisäilykettä, josta on osoitettu botulinummyrkkyä.

Kyseinen oliivisäilyke on italialainen Gaudiano Bio -oliivi mantelitäytteellä, jonka parasta ennen -päiväys on 09/2012 ja maahantuoja on Kespro Oy.

Tuotteet on vedetty pois myynnistä. Kyseisiä tuotteita on myyty muun muassa K-Supermarket Eteläkeskuksessa Rovaniemellä ja muutamaan ravintolaan.

THL kehottaa kuluttajia palauttamaan oliivit takaisin ostopaikkaan.

Botulismi ja sen oireet

Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys, jossa bakteerin elintarvikkeessa muodostama myrkky aiheuttaa sairastumisen. Taudin itämisaika on tavallisesti 12–36 tuntia, mutta se voi vaihdella kahdesta tunnista 14 vuorokauteen.

Alkuoireina voi olla pahoinvointia, oksentelua ja ripulia ilman kuumetta. Sen jälkeen kehittyy neurologisia oireita, mm. puhe- ja nielemisvaikeuksia sekä näköhäiriöitä, jotka johtuvat kasvojen alueen lihasten halvaantumisesta.

Pahimmillaan hengityksen lamaantuminen voi johtaa kuolemaan. Suurin osa sairastuneista kuitenkin toipuu, jos hoito aloitetaan ajoissa.

Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Yleisimpiä riskielintarvikkeita ovat olleet virheellisesti säilytetyt kalatuotteet ja huonosti kuumentamalla valmistetut kotitekoiset säilykkeet.

Lähteet: YLE Lappi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus