Kaksi ihmistä sairastunut harvinaiseen botulismiin

Kaksi ihmistä on sairastunut botulismi-ruokamyrkytykseen Helsingissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sairastuneet olivat syöneet Gaudiano Bio oliivi -säilykeoliiveja, jotka on nyt vedetty pois myynnistä.

Kotimaa

Botulismiin sairastuneet ovat saman perheen jäseniä. He olivat syöneet italialaista alkuperää olevia oliivisäilykkeitä. Kyseinen 900 purkin erä on tuotu maahan jo syyskuussa 2010, eikä viranomaisten tietoon ole tullut muita sairastumisia. Nyt tuotteet on vedetty pois myynnistä.

Oliivit on pakattu lasipurkkeihin ja niitä on myyty kolmen kauppakeskuksen K-ruokakaupoissa. Tuotetta on ollut myynnissä Espoon Isossa Omenassa, Vantaan Jumbossa ja Rovaniemen Eteläkeskuksessa. Lisäksi tuotteita on myyty muutamaan ravintolaan.

Voi lamauttaa pahimmillaan hengityksen

Jos kuluttajilla on kotonaan kyseisiä tuotteita, ne pyydetään palauttamaan ostopaikkaan. Jos tuotetta nauttineilla ihmisillä esiintyy botulismille tyypillisiä oireita, tulee hakeutua välittömästi hoitoon ja kertoa hoitavalle lääkärille epäilystä, THL ohjeistaa.

Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys, jossa bakteerin elintarvikkeessa muodostama toksiini aiheuttaa sairastumisen. Taudin itämisaika on tavallisesti 12–36 tuntia.

Alkuoireina voi olla ruuansulatuskanavan oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia, ilman kuumetta. Sen jälkeen kehittyvät tyypilliset neurologiset oireet kuten puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt. Botulismi on voi johtaa pahimmillaan hengityksen lamaantumiseen.

Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset ovat Suomessa hyvin harvinaisia, viimeksi sitä on todettu vuonna 2006 kahdella savusiikaa syöneellä henkilöllä.

Lähteet: YLE Helsinki

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus