1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafille ei annettu armoa

Libyan uuden hallinnon sotilaat eivät osoittaneet armoa torstaina kiinni jääneelle ja kuolleelle Muammar Gaddafille. Videokuva ja silminnäkijöiden kertomukset Libyan syrjäytetyn johtajat viimeisistä hetkistä ilmentävät syvää vihaa 42-vuotisesta hirmuvallasta.

kansannousut
Libyalaiset juhlivat Muammar Gaddafin kuolemaa Tripolissa.
Libyalaiset juhlivat Muammar Gaddafin kuolemaa Tripolissa illalla 20. lokakuuta.Sabri Elmhedwi / EPA

Libyan väliaikaishallinnon virallisen selonteon mukaan Gaddafi oli kunnossa kiinniotettaessa ja haavoittui myöhemmin kuolettavasti ristitulessa.

Arabikanavilla esitetyssä videokuvassa yhä tajuissaan oleva Gaddafi on verisenä nostettu liikkuvan auton konepellille, ilmeisesti pyrkimyksenä esitellä merkittävää kiinniottoa ympäriinsä. Torstaina kuoli myös Gaddafin poika Mutassim, jonka ruumiissa uutistoimisto AFP:n valokuvaaja näki tupakalla tehtyjä polttojälkiä.

YK:n ihmisoikeuskomissaari ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty kehottavat, että tapahtumista annetaan perinpohjainen ja riippumaton raportti.

Sirtissä ja Tripolissa torstain tapahtumia juhlittiin äänekkäästi ilmalaukauksilla ja kokoontumisilla. Pidättelemätön ilo ilmensi syvää vihaa Gaddafia kohtaan. 42-vuotisen diktaatuurin aikana Gaddafi hallitsi mielivaltaisesti laatimalla sattumanvaraisia sääntöjä, murskaamalla vastustajia ja usein hirttämällä heitä julkisilla aukioilla.

Ruumista pidetään esillä

Misratan kaupunkiin tuotua Gaddafin ruumista pidetään asukkaille esillä. Uutistoimisto AP:n paikalla käyneen kirjeenvaihtajan mukaan ruumista säilytetään misratalaisen kauppakeskuksen ravintoloiden kylmiöhuoneessa. Kirjeenvaihtajan mukaan ruumiissa näkyvät ampumahaavat päässä ja rinnassa.

Libyan väliaikaishallinnon mukaan hautajaistilaisuutta lykätään paikkajärjestelyjen takia. Aiemmin hautajaiset oli luvattu järjestää islaminuskoa kunnioittaen seuraavana päivänä kuolemasta.

- Kaikki saavat varmasti tietää, että hän on kuollut, nykyhallinnon ministeri Ali Tarhouni sanoo.

Hautajaiset on kerrottu pidettävän salassa. Aiemmin tänä vuonna Osama Bin Ladenin kuoltua vietettiin myös salaisia hautajaisia sillä perusteella, ettei kannattajille jää paikkaa kokoontua.

Pyysi säästämään henkensä

Uutistoimisto Reutersin Sirtissä keräämien tietojen mukaan Gaddafi oli torstaina viimeisessä korttelissa, jossa hänen taistelijansa vielä pitivät pintaansa väliaikaishallinnon joukkoja vastaan. Korttelista lähti monilukuinen autosaattue, ja uuden hallinnon sotilaat lähtivät sen perään.

Jonkin ajan kuluttua Naton taistelukone iski autosaattueeseen ilmasta ja pysäytti sen. Silloin saattueen taistelijat ja perään lähteneet sotilaat ajautuivat noin kolmetuntiseen tulitaisteluun, jonka aikana Gaddafi henkivartijoineen karkasi jalan.

Gaddafi suojautui läheiseen viemäriputkeen. Laukaustenvaihdon jälkeen hän tuli esiin ja pyysi säästämään henkensä.

Vaikka arabikevään kansannousuissa muitakin yksinvaltiaita on syrjäytetty vallasta, Muammar Gaddafi on ensimmäinen, joka on kuollut. Aikakauden väkivaltaisessa päätöksessä kuolivat myös poika Mutassim ja armeijan päällikkö Abu Bakr Junus Jabr.

Tiedot vallanperijäksi aikanaan otaksutusta pojasta Saif al-Islamista sen sijaan ovat edelleen vaihtuneet nopeasti. Libyan väliaikaishallinto kertoi ensin saaneensa Saifin kiinni elossa. Tänään perjantaina väliaikaishallinto kertoi kuitenkin uutistoimisto Reutersille, että Saif al-Islam pakenee kohti Libyan ja Nigerin rajaa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi