1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Lähde: Gaddafille tehty ruumiinavaus - kuolinsyy ampumavammat

Libyan entiselle diktaattorille Muammar Gaddafille on tehty viime yönä kuolinsyyn tutkimus, kertoo uutistoimisto Reuters. Reutersin mukaan ruumiinavauksessa mukana ollut lääkäri sanoo, että Gaddafi kuoli ampumavammoihin.

kansannousut
Libyalaiset jonottavat kadulla nähdäkseen Muammar Gaddafin ruumiin Misratassa.
Libyalaiset jonottivat nähdäkseen Muammar Gaddafin ruumiin Misratassa lauantaina.Guillem Valle / EPA

Tiedot Gaddafin kuolinsyystä ja ruumiin hautaamisesta ovat olleet ristiriitaisia. Välillä arveltiin, ettei ruumiinavausta tehdä lainkaan. Sunnuntain tietojen mukaan ruumiinavaus olisi tehty Misratassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan uuden hallinnon virkamies sanoo, että Gaddafin ruumis luovutetaan sukulaisille ja sukulaiset saavat päättää, mihin vainaja haudataan.

Torstaina surmatun Muammar Gaddafin hautaaminen on tähän asti viivästynyt, kun ostoskeskuksen kylmiössä säilytetyn ruumiin hautaamisesta on ollut epäselvyyttä ja kiistaa. Gaddafin omaiset vaativat ruumiin luovuttamista heille.

Entistä diktaattoria pidättämässä ollut komentaja Omran al-Oweib kertoi lauantaina BBC:n haastattelussa yksityiskohtia Gaddafin kuolemaan johtaneista tapahtumista.

Al-Oweibin mukaan Muammar Gaddafi kiskottiin ulos viemäriputkesta, jossa hän oli piilossa. Tämän jälkeen Gaddafi otti kymmenen askelta ja luhistui. Komentajan mukaan Gaddafin joukkojen ja väliaikaishallinnon joukkojen välillä käytiin laukausten vaihtoa, joten on mahdotonta sanoa, kuka ampui kuolettavan laukauksen. Al-Oweibin mukaan hän oli itse viemässä Gaddafia kenttäsairaalaan, jossa tämä todettiin kuolleeksi.

- Yritin pelastaa hänen henkensä, mutta en onnistunut, al-Oweib kertoi BBC:lle.

Muun muassa YK on vaatinut tutkintaa Gaddafin kuolemaan johtaneista tapahtumista sen jälkeen, kun maailmalle levisi videoita siitä, kuinka väliaikaishallinnon taistelijat riepottelevat vielä elossa ollutta entistä johtajaa.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi