Rekkamies Rautanen: Virosta saa kuljettajakortin satasella

Kuorma-autonkuljettaja Raimo Rautanen on kuullut ajopiirtureiden manipuloinnista hurjia juttuja. Tutut ovat kertoneet, että henkilökohtaisesta kuljettajakortista voisi ostaa halvalla laittomia kaksoiskappaleita. Niillä ajo jatkuu, kun muut pitävät pakollisia taukojaan.

Kotimaa
Raimo Rautanen kuorma-auton ohjauskopissa kuljettajakortti kädessä.
Kuorma-autonkuljettaja Raimo Rautanen näyttää henkilökohtaista kuljettajakorttiaan, joka on kuskille erittäin tärkeä: ilman sitä ei digipiirturilla varustettua autoa saa Euroopassa ammatikseen edes ajaa.YLE

Suomen Kiitoautot -yhtiön työsuojeluvaltuutettu Rautanen syöttää kuljettajakortin digitaaliseen ajopiirturiin työpäivänsä aluksi. Niin tekevät Rautasen mukaan heillä kaikki muutkin. Vilppiä ei ole esiintynyt.

Digitaalipiirturi tietää Rautasen otteista paljon. Työpäivän aloittamisen jälkeen jokainen pysähdys ja kulloinenkin ajonopeus rekisteröityvät laitteeseen. Laite sanelee myös, koska lain mukaan on viimeistään pakko pitää tauko.

- Neljän tunnin ja 15 minuutin kohdalla ajopiirturi alkaa naksuttaa kuin kalkkarokäärme. Se kertoo, että 15 minuutin sisällä pitäisi pitää kolmen vartin tauko. Se naksuttaa niin jumalattomasti, ettei sitä jaksa kuunnella, Rautanen sanoo.

Rekkamies Rautanen tietää, että tällä alalla Baltiassa väärennetään vaikka mitä. Henkilökohtainen kuljettajakortti on kuskille erittäin tärkeä. Ilman sitä ei digipiirturilla varustettua autoa saa Euroopassa ammatikseen edes ajaa. Rautanen itse ei ole Virosta tuotuja korttikopioita nähnyt. Työsuojeluvaltuutetun korviin tietoa on kuitenkin tullut.

- Kyllä uskon, että Suomessakin ajetaan kahdella kortilla. En ole kuitenkaan koskaan kuullut, että joku olisi jäänyt siitä kiinni, sanoo Raimo Rautanen.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann