1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamun lehdet

Maanantain lehdet arvioivat EU:n arvovaltaa, alueellistamista ja uutta rangaistusta.

Kotimaan uutiset
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

(siirryt toiseen palveluun)Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) pohtii pääkirjoituksessaan EU:n haastajia. Lehden mielestä Irlannista, Portugalista ja Kreikasta alkanut ja sieltä Euroopan pankkeihin laajentunut talouskriisi on heikentänyt jo olennaisesti EU:n asemaa ja arvovaltaa.

Satoihin miljardeihin euroihin kasvaneitten julkisten velkojen vuoksi Euroopasta on puhti pois pitkäksi aikaa, ja heikkouden tila tarjoaa haastajille tilaisuuden kohentaa omia asemiaan EU:n kustannuksella.

Savon Sanomat ottaa esimerkeiksi Venäjän ja Turkin. Venäjällä pääministeri Vladimir Putin on alkanut puuhata euraasialaisten valtioitten liittoa.

Venäjän lähtökohdat ovat Savon Sanomien mukaan poikkeuksellisen hyvät, koska Euroopan talous on erittäin riippuvainen sen energiavaroista.

Turkki pyrki puolestaan takavuosina tosissaan EU:n jäseneksi, mutta viime aikoina asiasta ei ole kuultu mitään. Sen sijaan Turkki on käyttänyt "arabikevään" hyväkseen.

Se pyrkii nyt tiennäyttäjäksi Välimeren itä- ja etelärannan uusille islamilaisille demokratioille. Näin arvelee siis Savon Sanomat.

Alueellistamiskeskustelu väärillä poluilla

(siirryt toiseen palveluun)Maaseudun Tulevaisuuden (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskustelu valtion laitosten alueellistamisesta on mennyt väärille urille. Esimerkiksi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean siirtoa Kuopioon vastustetaan edelleen.

Lehden mukaan alueellistamiskeskustelun sävystä voisi päätellä, että kysymys olisi jostakin poikkeuksellisen suuresta valtion voimavarojen siirrosta Helsingistä kauas pois. Näin asia ei ole, lehti toteaa, ja huomauttaa, että valtio on vetäytynyt ja on edelleen vetäytymässä maaseudulta.

Maaseudulta ovat kadonneet lähes täysin muun muassa poliisit ja postit.

Suurimpana syynä valtionhallinnon työpaikkojen katoamiseen maaseudulla on valtion tuottavuusohjelma. Maaseudun Tulevaisuuden mielestä voi kuitenkin perustellusti kysyä, miten tuottavuus paranee, jos maaseudulta lopetettujen työpaikkojen sijaan Uudellemaalle on syntynyt saman verran uusia valtion työpaikkoja.

Maaseudun Tulevaisuus sanoo, että eduskunnalla on viime kädessä vastuu siitä, että yhteiskunnan palveluja on saatavilla tasapuolisesti eri puolilla maata. Tuottavuusohjelma ei ole riittävä peruste maaseudun tyhjentämiselle, lehti kirjoittaa.

Inhimillinen rangaistusmuoto

(siirryt toiseen palveluun)Kaleva (siirryt toiseen palveluun) kertoo uudesta vankeusmuodosta, joka tulee käyttöön marraskuun alusta. Arestimaisen vankeusrangaistuksen voi suorittaa kotona, kun nilkassa on jalkapanta.

Kaleva katsoo, että jalkapanta on rangaistusmuotona ehdotonta vankeutta inhimillisempi. Sen ansiosta tuomittu voi elää melko normaalia elämää, ja rangaistusseuraamukset ovat ehdotonta vankeutta lievemmät, kun vanki voi säilyttää normaalit sosiaaliset suhteensa.

Uusi rangaistusmuoto on kaiken lisäksi yhteiskunnalle huomattavasti halvempi kuin ehdoton vankilarangaistus.

Kalevan mukaan vanhastaan tiedetään, että vankila on paras paikka oppia pahoille tavoille. Kotona suoritettava aresti ehkäisee osaltaan vankilakulttuurin ihannointia ja omaksumista. Näin kirjoittaa siis Kaleva.

Sinkkujen merkitys kasvaa

(siirryt toiseen palveluun)Salon Seudun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) pääkirjoitus käsittelee sinkkutalouksia, joiden painoarvo kasvaa. Suomessa on yli miljoona yksin asuvaa ihmistä. Asumismuotona sinkkutalous on jo yleisin.

Salon Seudun Sanomat muistuttaa, että sinkkutalouksissa on kyse yhä tärkeämmästä kuluttajaryhmästä, jonka tarpeet tulisi huomioida nykyistä paremmin. Sen lisäksi, että yksin asuvien painoarvo kasvaa taloudellisesti, se kasvaa vääjäämättä myös poliittisesti.

Lehti näkee, että käynnissä on taloudellisten ja sosiaalisten rakenteiden kannalta merkittävä murros. Sitä ole varaa jättää yhteiskunnallisessa suunnittelussa huomiotta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi