Katainen: Pankkien pääomittamisesta yksimielisyys ehkä keskiviikoksi

EU-johtajat ovat edenneet neuvotteluissaan väliaikaisen kriisirahaston lainanantokyvyn lisäämisestä. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi sunnuntaisen kokouksen jälkeen, että myös pankkien pääomittamisesta saatetaan löytää yksimielisyys keskiviikkoon mennessä.

talous

- Uskon että keskiviikkoon mennessä löydetään yhteiset pelisäännöt siitä, kuinka pankkeja pääomitetaan, Katainen kertoi YLE Uutisille.

Katainen uskoo, että peruslinja tulee olemaan se, että pankit hakevat lisää pääomaa ensisijaisesti omistajiltaan ja vasta sen jälkeen omilta kotivaltioiltaan. Viimeisimpänä vaihtoehtona ne turvautuisivat yhteisiin EU-varoihin. Se tosin tarkoittaisi Kataisen mukaan sitä, ettei maa kykenisi enää turvaamaan omaa pankkisektoriaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi sunnuntaina, että väliaikaisen kriisirahaston lainanantokyvyn lisäämisestä käytävissä neuvotteluissa on jäljellä käytännössä enää kaksi keinoa. Joko luodaan jonkinlainen vakuutusjärjestely tai rakennetaan erillisyhtiö. Kataisen mukaan molemmissa malleissa on kysymys siitä, miten väliaikaisen vakausrahaston kapasiteettia voitaisiin saada parempaan käyttöön.

- Kysymys ei ole missään nimessä siitä, että jäsenvaltiot laittaisivat uutta rahaa pöytään. Kukaan ei halua sitä. Mutta kuinka tätä rahastoa voitaisiin käyttää joustavammin niin, että voisimme turvata sellaisten maiden elämän, jotka ovat vielä kohtuullisen terveitä, mutta joiden lainansaanti markkinoilta vaikeutuu, Katainen sanoi.

Väliaikaisen kriisirahaston pääomaksi on tällä hetkellä sovittu 440 miljardia euroa.

Lähteet: YLE Uutiset