Huippuhevosta harjaa usein suomalainen hevosenhoitaja

Helsinki International Horse Showssa tänä viikonloppuna kisaavien huippuratsujen takana on usein suomalainen hevosenhoitaja. Suomalaiset ovat haluttuja työntekijöitä ulkomailla.

Kotimaa
Harrila harjaa hevosta tallissa.
Suomalaiset hoitajat ovat ulkomailla haluttua työvoimaa. Joka neljäs valmistunut hevosenhoitaja työskentelee ulkomailla vuoden kuluessa valmistumisestaan.

Anu Harrila kiinnittää suojia saksalaisen esteratsastajan Meredith Michaels-Beerbaumin Checkmate-hevoselle. Harrila on hoitanut Michaels-Beerbaumin GP-tason hevosia 13 vuotta. Helsingissä kisahevosia on mukana kolme.

- Nämä ovat kaikki tämmöisiä pieniä staroja, Harrila hymyilee.

Checkmate viihtyy kameroiden edessä. Mitä kirkkaammat valot ja isompi areena, sitä onnellisempi hevonen on.

Harrilan mukaan hoitajalla on suuri merkitys siinä, kuinka hevonen menestyy radoilla. Checkmate on aamusta alkaen hyvällä tuulella, mikä enteilee illan kilpailuille hyvää. Huipputason estehevosilla riittää luonnetta, mikä vaatii hoitajalta ja ratsastajalta paljon.

- Hoitaja tuntee hevoset parhaiten ja pystyy kertomaan ratsastajalle, millä tuulella tänään ollaan.

Suomalaiset haluttuja hoitajia

Monen kansainvälisen tason huippuhevosen takana on suomalainen hevosenhoitaja. Suomalaiset ovat Keski-Euroopassa haluttua työvoimaa. Esimerkiksi Ypäjän Hevosopistolta valmistuneista hevosenhoitajista neljäsosa työskentelee ulkomailla vuosi valmistumisensa jälkeen. Monet työskentelevät ulkomailla muutaman vuoden ja palaavat Suomeen.

- Jo muutaman vuoden ulkomailla oleskelu lisää kokemusta. Kun on opittu keskieurooppalaiset tavat käsitellä hevosia, kyllähän se rikastuttaa pitkällä aikavälillä myös suomalaista hevoskulttuuria, Hevosopiston entinen rehtori Heikki Heiskanen kertoo.

Keski-Euroopasta myös soitetaan opistoon ja kysellään, milloin uusi vuosikurssi hevosenhoitajia valmistuu ja saisiko heitä töihin.

Anu Harrila vahvistaa, että hyvien suomalaishoitajien perään kysellään.

- Kai se on se suomalainen sisu, että mennään vaikka läpi harmaan kiven. Ei valiteta turhista ja ollaan kovia tekemään töitä. Kyllä suomalaiset hoitajat ovat ihan ykkösluokkaa.

Rankka työ ei sovi kaikille

Kaikille hevosenhoitajan rankka työ ei sovi ja arki voi tulla yllätyksenä. Palkka ei ole suuri, ylityötunteja ei lasketa ja yöunet jäävät kisakaudella vähiin. Normaalisti Harrila työskentee aamukuudesta iltaviiteen, mutta kisakaudella päivät venyvät pitkälle yöhön.

- Kyllä tämä kutsumusammatti on, ei tätä muuten jaksa, Harrila toteaa.

Hevosenhoitajankin työssä työkaverit tekevät päivästä mielekkään.

- Hevoset ovat kuin lapsia, kyllähän niistä hirveästi tykkää, mutta kyllä ne välillä ärsyttävätkin, Harrila nauraa.

Lähteet: YLE Uutiset / Minttu-Maaria Partanen