Suomalaisyritykset yhä harvinaisia Luoteis-Venäjällä

Pienten suomalaisyritysten liiketoimintapyrkimyksiä Venäjän pohjoisella lähialueella rajoittaa yhä pääasiassa kysynnän puute Venäjän sisämarkkinoilla, arvioi konsultointiyrityksen toimitusjohtaja.

talous
Kartta.
Lista ulkomaiselta omistukselta suojatuista Venäjän alueista käsittää kaikki Venäjän raja-alueet. Rajoitusalueiden sisällä on joitakin poikkeuksia, Karjalan kannaksesta vain Käkisalmen piiri jää listan ulkopuolelle.YLE Uutisgrafiikka

Etenkin Pietarissa ja Moskovassa talous on kasvanut viime ajat voimakkaasti, mutta esimerkiksi venäläisen lähialueen pohjoisosassa suuri osa venäläisistä on yhä vähävaraisia.

- Tilanne on varmaan pääsääntöisesti sellainen, että kysyntä ja liiketoimintamahdollisuudet näillä pohjoisilla Venäjänpuoleisilla alueilla on aika rajalliset, koska nämä alueet ovat köyhiä, sanoo Kostamuksessa ja Oulussa toimivan konsultointiyhtiö EcoFosterin toimitusjohtaja Jaakko Seppälä.

Yksi mahdollisuus olisi yhteistyö venäläisyritysten kanssa.

- Sitten jos suomalaisyritys haluaa toimia venäläisten teollisuusyhtiöiden kanssa, niin venäläisyritykset ovat aina suuryhtiöitä, joiden kanssa toimittaessa on hoidettava byrokratia, sopimustekniikat kuntoon ja niin edelleen. Se on haastava ja pitkä prosessi. Moni pieni yritys ajattelee, ettei se ole sen arvoista.

Mikä sitten on parasta Venäjällä pienten yritysten kannalta?

- Paha kysymys. Voisin ajatella, että jos on käsityövaltaista teollisuustyötä niin tällä hetkellä meidän lähialueilla pystyy sitä toteuttamaan erittäin kustannustehokkaasti, Seppälä tuumaa.

Lähteet: YLE Kainuu