1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ympäristöministeri tutkisi kaivostoiminnan verotusta

Kaivostoiminnan verolle panemista on selvitettävä, sanoo ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.). Hänen mukaansa valtion ja kansalaisten on saatava nykyistä parempi korvaus varsinkin kaivannaisten viemisestä ulkomaille. Niinistö selvittäisi esimerkiksi erityisen louhintaveron vaikutuksia.

Kotimaan uutiset
Punasuon kaivos.
Kaivuri lastaa sivukiveä dumpperiin Sotkamon Punasuon talkkikaivoksella.YLE / Ville Kinnunen

Ville Niinistön mukaan Suomen vanha kaivoslaki oli poikkeuksellisen liberaali. Uusi laki ottaa paremmin huomioon kansalaisten ja paikallisen väestön osallisuuden, mutta ei lisää kaivostoiminnasta saatavia taloudellisia hyötyjä.

- On paljon maita, joissa kaivostoimintaa myös verotetaan. Meillähän valtio ei saa mitään suoranaista hyötyä kaivostoiminnasta, ja uusien tutkimusten mukaan myös työllisyysvaikutukset ovat huomattavasti arvioitua pienempiä. On tärkeää arvioida kansallisesti, kuinka vähäisellä hinnalla luovutamme maaperässämme olevia mineraaleja, erityisesti silloin, kun kyseessä ovat kansainväliset kaivosyhtiöt, ettei kävisi niin, että meille tulee ympäristöhaitat ja kansainväliselle kaivosyhtiölle tulee raaka-aine, joka jalostetaan muualla kuin Suomessa ja valtaosa tuotosta menee muualle kuin Suomeen, sanoo Ville Niinistö.

Hallitus on ohjelmassaan luvannut, että valtio vahvistaa osallistumistaan kotimaisen kaivosteollisuuden arvoketjuun. Lisäksi luvataan edistää kaivosalan kotimaista omistusta sekä tavoitella mineraalien jalostuksen ja metalliteollisuuden lisäämistä kotimaassa.

Lähteet: YLE Kainuu / Ville Kinnunen

Lue seuraavaksi