1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuorma-auton ajopiirturit puhututtivat nettikeskustelijoita

Kuorma-autojen ajopiirturit ja niiden manipulointi kirvoittivat nettikommentoijat keskusteluun. Myös piirtureilla mitattavat ammattikuljettajien lepoaikasäännöt olivat joidenkin mielestä epäloogisia.

Kotimaan uutiset

Nimimerkki maalaisjärkeä ei kannata tiukkaa taukolainsäädäntöä.

"Kyllähän perusongelma on se, että laki on liian tiukka Suomen kaltaisessa maassa, jossa etäisyydet ovat pitkiä. Kyllähän tämä jakoajossa, hiekanajossa ja lyhyen siirron ajoissa toimii, mutta ei pitkillä sivuilla. Ajoaikalaissa pitäisi olla enemmän joustoa ja valinnanvapautta esim. taukoajankohdan valinnassa."

Nimimerkki Heli sanoo, että kuljetusala on yksityisyrittäjälle kannattamaton.

"Ikävä kyllä Suomessa yksityisyrittäjä ei pärjää, jos tekee töitä vain lain asettamissa puitteissa. Verot kovat samoin muut menot. Käteen jäävä osuus 0! Hienoahan se olisi, jos jokainen kuljetusyrittäjä pärjäisi 8 h työpäivällä ja saisi sillä kulut katettua ja leivän pöytään!"

Myös nimimerkki Kerpo oudoksuu lepoaikojen joustamattomuutta.

"Laki on tehty liian vaikeaksi, poikkeuksia sallitaan liian vähän. Ajatelkaapas esimerkiksi sellainen tilanne, että olet ollut viikon reissussa rekalla ja olet 100 km päässä kotoa ja perheestäsi. Laki ja piirturi kertoo, että sinun onkin pidettävä 4-5 tunnin tauko ennen kuin saat jatkaa."

Nimimerkki MasterJ siirtyisi valvonnassa jo satelliittipaikannukseen.

"Eikö näitä ajoja saisi valvottua satelliittien avulla ? Miksi antaa ihmisille mahdollisuus rikkoa turvallisuusmääräyksiä, jos on oikeanlainenkin mahdollisuus seurata raskasta liikennettä?"

Nimimerkki huuhaa jakoi myös oman kokemuksensa.

"Uniajat ovat yksilöllisiä. itsellä vaikeuksia kun pitäisi nukkua, mutta ei väsytä. Sitten kun ajoaika alkaa, niin pikku torkuilla mennään."

Piirtureille löytyy kuitenkin myös kannatusta.

Nimimerkki safety first kirjoittaa, että valvontaa tarvitaan.

"Moraali vaan on monelta höltynyt ja siksi yhteiskunta ei voi vain siihen luottaa."

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi