Mysteeri selvisi: Järvestä pakenevilla lahnoilla maksakirroosi

Syy lahnojen joukkopakoon etelähämäläisestä Loppijärvestä on osin selvinnyt. Vanhat, laihtuneet lahnat kärsivät maksakirroosista. Nyt Lopella pähkäillään, miksi lahnat olivat sairastuneet erikoiseen tautiin, kirjoittaa Aamuposti.

Kotimaa
Loppijärven joukoittain paenneet lahnat kärsivät maksakirroosista. Nyt rannoilla mietitään mistä 30-vuotiaat lahnat olivat sairastuneet.YLE / Arja Lento

Loppijärvellä ihmeteltiin viime kesänä lahnojen outoa käytöstä. Suuret, nälkiintyneet lahnat näyttivät pakenevat järvestä joukottain.

Laihat vonkaleet tukkivat pois pyrkiessään järven pohjoispäässä sijainneen Vanhakosken padon. Näitä lahnoja nostettiin järvestä arviolta 500 kiloa.

Asiantuntijatkaan eivät osanneet selittää syytä kalojen oudolle käytökselle.

Nyt on selvinnyt, että nälkiintyneet lahnat kärsivät maksakirroosista. Sairaista lahnoista lähetettiin näytteet Eviralle ja Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistykselle.

- Lopullisia tuloksia emme ole vielä saaneet, mutta puhelimitse on tullut tieto, että lahnat ovat kärsineet maksakirroosista, kertoo Osmo Törhönen Aamupostissa.

Kalat ovat olleet todella vanhoja, yli 30-vuotiaita.

Seuraavaksi odotellaan tuloksia kemikaalijäämistä.

Loppijärven rannoilla on jo menossa arvailu, mistä kalat ovat maksakirroosin saaneet. Syyksi on veikkailtu vuosikymmeniä järven pohjamudissa muhineita lannoitteita ja kemikaaleja.

Lähteet: YLE Häme