1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansa tietää: valvottu kotiaresti on vangille vankeutta parempi rangaistus

Marraskuun alussa Suomessa otetaan käyttöön uusi valvontarangaistus, jossa tuomio kärsitään vankilan sijaan valvottuna kotiarestina. YLE Lahden kuuntelijoiden mukaan sähköisellä jalkapannalla valvottu rangaistus hyödyttää sekä vankia että yhteiskuntaa.

kotiaresti
Jalkapantaa kiinnitetään.
Yle

Arestimaista rangaistusmuotoa on kokeiltu syksyn aikana muun muassa Vanajan avovankilassa. Uusi rangaistusmuoto suojelee tuomittuja laitostumiselta ja säästää veronmaksajien rahoja, uskovat YLE Lahden kuuntelijat.

- Kotiarestissa voi säilyttää työpaikkansa ja suhteet lähimmäisiin. Aresti olisi vielä tehokkaampi, jos siihen liitettäisiin häpeärangaistus. Kun nilkkapanta ei näy muille, sen merkitys jää vähäiseksi. Ennen oli kirkon jalkapuu, että vähän samaan tyyliin, ehdottaa miessoittaja mallin kehittämiseksi.

Nilkkapanta hälyttää, jos tuomittu poistuu valvontasäteen alueelta. Tuomitun on noudatettava ennalta sovittua viikko-ohjelmaa ja pysyttävä raittiina. Vankien päihteettömyyttä pidettiin kuulijoiden keskuudessa tärkeänä – lähetykseen soittanut mies ehdotti jalkapantaan liitettäväksi teknistä alkoholi- ja huumemittaria.

- Valtaosa rikoksista tehdään humalassa tai huumeissa. Siksi pantaan pitäisi liittää laite, joka hälyttää, jos siihen puhalletaan vääränlaisia höyryä. Kaikilla ei ole selkärankaa torjua houkutuksia. Tällainen ulkoistettu omatunto pitäisi kaidalla tiellä. Se tietysti kaventaisi ihmisoikeuksia, mutta niin tekee vankilatuomiokin.

Päihdehuollossa työskentelevä miessoittaja kannattaa valvottua kotiarestia sen inhimillisyyden vuoksi.

- On hyvä, jos rikollisuuden ammattikoulu eli vankila jää väliin. Tietysti tätä rangaistusmuotoa pitäisi käyttää vain lievissä rikoksissa niin, ettei muille aiheudu vaaraa. Yleensä ihmisillä on voimakas tahto elää parempaa elämää eikä vankila tarjoa siihen olosuhteita.

"Pelkkää pehmoilua"

Rikosseuraamusviraston mukaan valvontarangaistuksia voidaan antaa vain lievistä rikoksista ja enintään puolen vuoden vankilatuomion sijaan.

- Ennen puhuttiin luottovangeista, jotka viettivät vain yöt vankilassa ja kävivät päivällä töissä. Tällaisillehan se olisi hyvä vaihtoehto. Mutta kovan luokan rikollisille ja henkirikoksiin syyllistyneille ei pitäisi missään nimessä antaa jalkapantaa, eräs soittaja linjaa.

Vain yksi soittaja vastusti tuomioiden lieventämistä ja kotiarestia.

- On rattijuoppoja, jotka ovat jääneet kiinni kymmeniä kertoja ja ovat edelleen vapaana. He vain uusivat rikoksiaan odottaessaan tuomion täytäntöönpanoa vapaana. Ei tällaisessa ole mitään järkeä, se on pelkkää pehmoilua ja nynnyilyä.

Naissoittajan mukaan vankeustuomioiden tarkoitus ei saa olla vangin kärsimyksen maksimointi. Laitostumista pitäisi ehkäistä ja esimerkiksi ohjata vangit raitistumaan ennen tuomion suorittamista.

- Monien rikosten taustalla ovat päihteet, minkä vuoksi tämä asia pitää saada ensin järjestykseen. Vankilassa opitaan pahoille tavoille ja siellä on vielä kovempia päihteitä käytössä.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi