Kehotaide on itseilmaisua

Koolla on väliä. Ainakin jos kysytään tatuointeja ottavilta suomalaisilta. Tatuoinnin ottavat entistä vanhemmat ihmiset, ja kuvan koosta ja yksilöllisyydestä ei haluta tinkiä.

tatuointi
Mosselta musteviivan vedot tapahtuvat 20 vuoden kokemuksella.
YLE
Veli-Matti Huhtasen käsivarteen valmistuvassa pääkallotatuoinnissa on itämaisia vivahteita.

1990-luvulla muotiin tulleet tribaali-tatuoinnit alkavat olla menneen talven lumia. Tällä hetkellä tatuointiväen keskuudessa ei ole selkeitä hittejä, mutta moniin kuviin halutaan itämaisia vaikutteita. Esimerkiksi kiinalaiset merkit ja Japani-aiheiset tatuoinnit pitävät edelleen pintansa, vaikka nekin ovat saaneet tehdä tilaa henkilökohtaisille kuva-aiheille. Nuorten naisten suosikkeja ovat tähdet.

- Suosiossa ovat isot ja värikkäät kuvat. Tatuointien halutaan myös olevan henkilökohtaisia, yksilöllisiä, sanoo tatuoija Mosse Oulun Red & White Inkistä.

Tatuoitavana istuva Mira Haarahiltula teetti selkäänsä 60-luvun pin-up-tytön kuvan.

- Idea tuli omasta elämästäni. Olen 60-luvun musaa soittavassa bändissä solistina. Olin harkinnut tatuoinnin ottamista jo pitkään, mutta en ollut keksinyt sopivaa kuvaa. Tässä kuvassa yhdistyvät makea muija ja musa.

- Tämä on ensimmäinen tatuointini, mutta ei taida jäädä viimeiseksi, Haarahiltula nauraa.

Tatuointi kauppareissulta

Tatuoinneista on viime vuosina kadonnut turhat ennakkoluulot ja mystiikka. Tatuoinnin ottaminen on arkipäiväistynyt ainakin osin tatuointimaailmasta kertovien reality-sarjojen avustuksella.

- Ihmisistä on tullut rohkeampia tatuointien suhteen. Ennen aloitettiin pienellä kuvalla, ja tultiin myöhemmin jatkamaan. Nyt ensimmäinen kuva saattaa olla ihan reilun kokoinen, Mosse kertoo.

- Asiakaskunta on koko ajan vanhenemaan päin. Viidenkympin villityksessä otetaan paljon tatskoja. Ei ole lainkaan tavatonta, että äiti ja tytär hakevat yhtä aikaa tatuoinnit, mies hymähtää.

Festaritatuoinnilla ei palautusoikeutta

Festivaalikesä on juuri nyt kuumimmillaan, ja lähes kaikilla rock-festareilla on lävistys- ja tatuointipiste. Myös Mossella on kokemusta festivaalitatuoinnista monelta vuodelta.

- Festivaaleilla ei ole kovin paljon tatuointiasiakkaita. Lävistykset ovat suositumpia festarikansan keskuudessa.

- Siellä pitää tatuoijalla olla järki kädessä. Parin rohkaisuryypyn jälkeen tatuointi vielä tehdään, mutta silmin nähden humalaista asiakasta kehotetaan tulemaan uudestaan selvin päin.

Lähteet: YLE / Tuomas Hirvonen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus