Koululaiset lakkoon homeongelmien takia Vähässäkyrössä

Tervajoella Vähässäkyrössä on aloitettu maanantaina koululakko. Tervajoen koulun ja Köpingin koulun oppilaat jäävät kotiin koulujen sisäilmaongelmien vuoksi. Lakon alkamisesta ilmoitettiin sunnuntaina kunnan päättäjille ja koulujen rehtoreille, mutta loppumisaikaa ei ole ilmoitettu.

Vähäkyrö, Vaasa
Tervajoen ja Köpingin koulut.
Jarkko Heikkinen / YLE
Tyhjä luokkahuone, jossa muutamia pulpetteja.
Tervajoen koulu tyhjeni tänään lähes kokonaan. Kuvaus ja editointi: Jarkko Heikkinen

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Merja Rimpeläisen mukaan 80 prosenttia koululaisista jää tänään kotiin. Oppilaita on yhteensä 120. Koululaisten vanhemmat ovat tyytymättömiä kunnan toimiin ongelmien hoitamisessa. Esimerkiksi parakkien hankinnasta väliaikaistiloiksi ei ole vielä tehty päätöksiä.

- Lakko aloitetaan sen takia että kunnan päättäjät ovat viivytelleet homeasian käsittelyn kanssa. On luvattu että päätöksiä tehdään mutta ei ole tehty. Viimeisimmässä kunnanhallituksen kokouksessa päätöksenteko vain siirrettiin seuraavaan kokoukseen, sanoo Merja Rimpeläinen.

Vähänkyrön kunnan sisäilmatyöryhmä järjestää tiistaina infotilaisuuden koulun vanhemmille ja henkilökunnalle.

- Toivoisin että päästäisiin lopputulokseen joka johtaisi johonkin, että ratkaisuja tehtäisiin nopealla aikataululla. Tässä on kyse lapsien ja myös henkilöstön terveydestä ja tulevaisuudesta, Rimpeläinen painottaa.

Tekninen johtaja: tarjouspyynnöt väliaikaistiloista jätetään tänään

Vähänkyrön kunnan tekninen johtaja Saara Vuorinen toteaa, että mitään uutta kerrottavaa ei oikein kunnan puolelta ole. Väliaikaisratkaisusta eli tilaelementtien hankinnasta on jätetty tarjouspyynnöt, joiden palautusaika on maanantaina.

- Minulla on toivottavasti jotakin lisäkerrottavaa tiistai-illan tilaisuudessa, Vuorinen sanoo.

Tervajoen koulun rehtori Tuulia Halkola ei yllättynyt lakon alkamisesta. Hänen mukaansa koulu on ollut huonossa kunnossa jo pitkään.

- Kyllä tätä osasi aavistella. Vanhemmat ovat todella sitoutuneita asiassa, koska kotiin jääminen vaatii monelta varmasti aikamoisia järjestelyjä, Halkola toteaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa