Salametsästäjä ampui Aasian mantereen viimeisen jaavansarvikuonon

Viimeinen Aasian mannermaalla elänyt jaavansarvikuono on löydetty kuolleena Vietnamista. Jaavansarvikuonoa on jäljellä enää noin 50 yksilöä, jotka elävät Indonesiassa.

luonto
Jaavansarvikuono vedessä.
Ympäristöjärjestö WWF:n pari vuotta sitten julkaisemassa kuvassa näkyy yksi Vietnamissa eläneistä jaavansarvikuonoista. Kuva on otettu kansallispuistossa, mutta tarkkaa paikkaa tai aikaa ei julkaistu salametsästäjien pelossa.WWF / EPA

Jaavansarvikuonon ( Rhinoceros sondaicus) luultiin kuolleen Aasian mannermaalta sukupuuttoon jo 1980-luvulla, kunnes Vietnamista löytyi pieni populaatio. Tätä ryhmää Vietnamin viranomaiset ja luonnonsuojelijat yrittivät säilyttää.

Eläimet kuolivat kuitenkin yksi kerrallaan salametsästäjien uhreina. Sarvikuonojen oloja vaikeutti myös niille sopivan metsän katoaminen asutuksen leviämisen takia.

Ympäristöjärjestö WWF sanoo löytäneensä viimeisen tunnetun jaavansarvikuonon kuolleena viime huhtikuussa Cat Tienin kansallispuistosta. Eläimen jalkaan oli ammuttu luoti ja sen sarvi sahattu irti.

WWF on yrittänyt löytää vielä elossa olevia jaavansarvikuonoja, mutta nyt yritykset todettiin turhiksi. Vietnamin kanta on kuollut sukupuuttoon.

WWF syyttää Vietnamin hallitusta heikosta suojelutyöstä. Suojelu on kuitenkin vaikeaa, sillä aasialaisessa perinteisessä lääketieteessä sarvikuonon sarven uskotaan parantavan monia sairauksia, mm. syöpää. Sarvikuonojen salametsästys on viime vuosina vain kasvanut.

Sarvien kysyntä on suurta ja siitä maksetaan huikeita summia. Cat Tienin puiston johtaja harmittelee, että puiston ympärillä asuu 100 000 ihmistä, jotka ansaitsevat 7,50 dollaria päivässä samaan aikaan, kun yhdestä kilosta sarvikuonon sarvea voi saada 100 000 dollaria.

Jaavansarvikuonoa on jäljellä arviolta 50 yksilöä, jotka elävät Ujung Kulonin kansallispuistossa Jaavan saarella Indonesiassa. Yhtään lajin edustajaa ei ole eläintarhoissa.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset