Vain epidemian aiheuttava virus saa kansalta nimen

Influenssaviruksista käytetään usein vaikeatajuisia nimikoodeja kuten sikainfluenssasta H1N1 tai lintuinfluenssasta H5N1. Kansantajuisen nimen saavat vain sellaiset influenssavirukset, jotka leviävät laajalle.

influenssa
Sikainfluenssa.
YLE / Anssi Leppänen

Vuosisadassa ihmiskuntaa ovat koetelleet influenssaepidemiat kuten espanjantauti, aasialainen ja hongkongilainen. Nimet on annettu sen mukaan, mistä virustaudin on katsottu alkaneen.

Influenssaviruksille on olemassa myös mutkikkaat, kirjaimista ja numeroista koostuvat tieteelliset nimet. Esimerkiksi Suomessa muutama talvi sitten jyllänneestä sikainfluenssasta puhuttiin nimellä H1N1.

Päijät-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäri Ville Lehtisen mukaan influenssavirusten nimet tulevat kahdesta viruksen pinnan rakenteesta. Viruksen kyky infektoida soluja perustuu proteiineihin nimeltä hemagglutiniini, josta tulee kirjain h, ja neuraminidaasi, josta tulee n-kirjain.

- Näitä numeroimalla saadaan virusten tyypit ja nimet, selventää Lehtinen.

Lintujen viruksia

Kuluvalla vuosituhannella on puhuttu lintu- ja sikainfluenssasta. Virukset on nimetty sen eläimen mukaan, mistä tauti on lähtöisin.

- Influenssavirukset ovat pääsääntöisesti lintujen viruksia. Virukset voivat tarttua myös hevosiin, sikoihin ja ihmisiin. Ihmisillä on todettu epidemiaksi levinneinä viittä influenssatyyppiä, linnuilla kymmeniä, sanoo infektiolääkäri Lehtinen.

Hänestä on järkevää, että influenssaviruksista käytetään kansantajuisia nimiä, sillä mutkittaiden tieteellisten termien hallitseminen voi olla haastavaa asiantuntijoillekin.

Muutokset uudistavat rokotteita

Viruksissa on tietyt perustyypit, jotka säilyvät, mutta niiden sisällä tapahtuu pieniä muutoksia. Siksi esimerkiksi influenssarokotteet uudistuvat vuosittain.

Vaikka influenssavirusten perustyypit säilyvät, kaikille ei ole kansantajuisia kutsumanimiä. Ville Lehtisen mukaan influenssa ansaitsee helposti ymmärrettävän nimen vasta sitten, jos se leviää.

- Jos tulee laajoja pandemioita tai epidemioita, viruksille tulee varmasti kansantajuinen nimi, hän arvioi.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Lumme