Hyppää sisältöön

Mikroilmeet paljastavat todelliset tunteet

Oulun yliopistossa on ensimmäisenä maailmassa kehitetty menetelmä, jolla voidaan tunnistaa luotettavasti hallitsemattomia kasvonilmeitä. Niin sanotut mikroilmeet ilmentävät tunteita, joita ihminen ei tahdo muille paljastaa.Tällä hetkellä mikroilmeitä tarkkaillaan ihmisvoimin ainakin Yhdysvalloissa lentokentillä, jossa tarkoituksena on löytää henkilöistä epäilyttäviä piirteitä. Uusi menetelmä on kuitenkin ylivoimainen luotettavuudessa.

Kuva: YLE Oulu / Oulun yliopisto

Ihmisen ja koneen vuorovaikutus kiinnostaa. Uusi mikroilmeiden tunnistusmenetelmä on herättänyt toiveita niin tieteentekijöissä, peliteollisuudessa kuin lääketieteenkin keskuudessa. Menetelmä antaa nyt uusia ulottuvuuksia jatkosovellusten kehittämiselle, kertoo Oulun yliopiston konenäköryhmän johtaja ja professori Matti Pietikäinen.

- Tämän tekniikan avulla poliisi voi löytää vaikkapa ihmisen epänormaalista käytöksestä sen, että puhuuko henkilö totta vai ei. Opetustilanteessa opettaja voi oppilaan ilmeistä nähdä onko oppi mennyt perille. Myös liikemaailmassa voidaan esimerkiksi neuvotteluissa nähdä, onko esitetty hinta oikea ja totuudenmukainen.

Ammatikseen neuvotteluja käyvä toimitusjohtaja Petri Pirnes yrityksestä U2i on varovaisen kiinnostunut menetelmästä.

- Kyllähän tämä kuulostaa hyvinkin mielenkiintoiselta. Toisaalta vähän vieraalta tuntuu, koska suomalainen business-kulttuuri on hyvin suoraselkäistä ja väliin myös erittäin suorasanaista.

Mikroilmeet kestävät vain sekunnin murto-osan, joka tekee niiden tunnistamisen vaikeaksi. Piilotetut tahdosta riippumattomat ilmeet paljastavat tunteita, joita ihminen ei halua paljastaa muille. Hymyileväkin voi todellisuudessa elää jossain aivan muussa tunteessa. U2i:n toimitusjohtaja Petri Pirnes muistuttaa, että keskustelutilanteessa viestinnästä vain osa tapahtuu sanoilla.

- Kyllähän kehonkielellä ja ilmeillä on hyvinkin suuri merkitys neuvottelutilanteissa.

Oulun yliopiston konenäkötutkijoiden menetelmässä mikroilmeet pyydystetään tietoteknisin keinoin. Hallitsemattomat ilmeet kahlitaan videokuvan ja matemaattiseen laskentaan perustuvan tunnistuksen avulla. Näin tunnistuksen luotettavuus voi olla jopa 80 prosentin luokkaa. Ihminen tunnistaa piilotetut ilmeet silmillään lähes puolet heikommin. USA:n lentokentillä on jo pitkään ollut mikroilmeiden tarkkailijoita, tarkoituksenaan havaita epäilyttävää käytöstä, kertoo professori Matti Pietikäinen Oulun Yliopistosta.

- Matka perustutkimuksesta todelliseen sovellukseen on yleensä pitkä ja olemme siinä vasta alkuvaiheessa, Pietikäinen kertoo.