1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elimenluovutus

Nuoret myötämielisimpiä elinluovutuksille

Näytä KYLLÄ elinluovutukselle -nettikampanja kannustaa miettimään ja ilmaisemaan oman elinluovutustahtonsa. Suomessa sadat ihmiset odottavat uutta elintä, vuosittain kymmenet kuolevat jonoon. Elinluovutuskortti on edelleen paras tapa ilmaista oma tahtonsa ja pelastaa ihmishenkiä.

KYLLÄ elinluovutukselle-kampanjan mannekiineina vasemmalta oikealla: Turun AMK:n Leena Karinen, Kaija Lind ja Marjut Putkinen välissään Eino Hyvönen V-S Munuais- ja Maksapotilaat Ry:stä. Kuva: YLE / Henri Kirkanen

Kampanja jalkautui Turun ammattikorkeakoulun Ruiskadun yksikköön kertomaan nuorille terveysalan opiskelijoille elinluovutuskortin tärkeydestä. Melkoinen utelias hyörinä olikin kampanjapöydän ympärillä koululla. Erityisesti terveydenhuoltoalan opiskelijat tuntuivat kiinnostuneilta ja moni tunsikin elinluovutuskortin.

Nuoret tuntevat elinsiirtoasian omakseen

Neljän tytön seurue koulun kahviossa arveli ehdottomasti täyttävän kortin ja kertoipa yksi jo sellaisen omistavansakin lompsassaan.

– Totta kai sellainen pitää olla. Mitä minä kuolemani jälkeen elimilläni teen? Joku toinen saattaa kipeästi tarvita siirtoelintä, vakuuttaa Iina.

Turun ammattikorkeakoulun tulosaluejohtaja Kaija Lind on mielissään, että Varsinais-Suomen Munuais- ja Maksapotilaiden yhdistys otti yhteyttä kouluun ja toi tämän kampanjan kouluun.

– Monet meidän terveydenhuoltoalan opiskelijoistamme ovat työharjoittelussa mm. dialyysiä tarjoavissa yksiköissä ja elinsiirtoasiat ovat tuttuja. Nuoret ovat nykyään hyvin valveutuneita, ja he tuntevat nämä asiat ehkä vanhempaa väestöä paremmin. Heidän mielestään tämä on erittäin positiivinen asia, kertoo Kaija Lind.

Ikä ei ole este luovuttamiselle

Varsinais-Suomen Munuais- ja Maksapotilaiden yhdistyksen puheenjohtaja Eino Hyvönen kertoo, että vieläkin törmää vähän väliä ennakkoluuloihin elinluovutusasiasta.

– Yleensähän esimerkiksi elävät munuaisen luovuttajat ovat potilaiden omaisia ja asia on sillä tavoin selkeä. Usein kuitenkin erityisesti vanhemmat ihmiset empivät ja arvelevat olevansa liian vanhoja luovuttajiksi. Se on väärä käsitys. Tässä ei ole ikärajaa, vaan lääkärit määrittelevät elimen siirtokelpoisuuden. Jos elin on kunnossa, mitään estettä ei ole, vakuuttaa Eino Hyvönen.

– Minulla on pelkästään positiivinen käsitys siitä, miten nuoret ovat tähän suhtautuneet. Nuorilla on valtava tiedonjano ja siihen tämä kampanja antaa vastauksia.

KYLLÄ elinluovutukselle -nettikampanjan kotisivuilta voi jokainen tulostaa oman elinluovutuskortin lompakkoonsa.