Karhukello korvaa koulutaksin Mänttä-Vilppulassa

Mänttä-Vilppulassa on syntynyt kiista koululaisten oikeuksista taksikyyteihin karhu-uhan vuoksi. Kunta peruutti viime viikolla kuljetukset kymmeneltä lapselta. Kuljetuksia korvaamaan lapset voivat saada karhujen pelottamiseen tarkoitetun kellon. Vanhemmat ovat tyytymättömiä ja aikovat valittaa päätöksestä.

Kotimaa
Koululaiset kävelemässä linja-autolle Mänttä-Vilppulassa
Yle / Marko Melto
Koululaiset kävelemässä linja-autolle Mänttä-Vilppulassa
Kuvaus ja editointi Marko Melto

Vielä viikko sitten Senja ja Johannes Hietanen haettiin taksilla kotipihasta kouluun. Nyt on edessä kilometrin kävely koulubussin reitin varteen.

- Kyllä vähän jänskättää, että milloin se karhu voisi tulla, sanoo kuudesluokkalainen Senja Hietanen.

Mänttä-Vilppulassa on myönnetty petokuljetuksia jo usean vuoden ajan juuri turvallisuussyistä. Mänttä-Vilppula on osa karhujen kannanhoitoaluetta, jossa on laskettu olevan noin kaksikymmentä karhua.

Viime viikolla sivistyslautakunta kuitenkin perui kuljetukset kymmeneltä lapselta. Senjan äiti Tuija Hietanen pitää peruteluja arvelluttavina.

- Me olemme kahtena vuotena aikaisemmin saaneet taksikuljetuksen pihasta turvallisuussyistä ja myös tänä syksynä elokuussa se myönnettiin meille. Taksikuljetus lopetettiin nyt syyskuun lopussa sillä perusteella, että hakemuksia on liikaa.

Kuljetukseen vaaditaan lääkärintodistus

Nyt kuljetuksen voi saada, jos toimittaa kuntaan lääkärinlausunnon lapsen karhupelosta. Kriteeri ihmetyttää lasten vanhempia, myös isä Antti Hietasta.

- Kysehän on tähän asti ollut turvallisuudesta, eikä siitä, että lapsilla on psyykkinen ongelma. Ei se turvattomuutta poista se lääkärin lausunto, emmekä me aio hakea lapsille minkäänlaista lääkärintodistusta,. Ja mistä me sen hakisimme, kun eivät lapset ole sairaita.

Kunta ei ole linjannut muita selkeitä kriteereitä petokuljetuksien myöntämiselle. Kyydit käsitellään tapauskohtaisesti, sanoo sivistysjohtaja Taina Peltonen, ja samalla hän peräänkuuluttaa karhukannan hoitoalueelle ohjeita ylempää.

- Kun kerran tämä linjaus Suomessa on, että petoeläimiä lisätään, niin silloin olisi kyllä kiva, jos mekin saisimme ihan ohjeistusta kuntiin ylempää, että mikä se on se linjaus. Milloin meidän pitäisi petokuljetuksia oikeasti järjestää ja kuka on niin viisas, että sanoo, että tälle lapselle se kuuluu ja tälle toiselle taas ei.

Maa- ja metsätalousministeriössä petoalueiden ongelma on tuttu, mutta ohjeistusta tai rahaa kuljetuksiin ei valtion taholta ole tulossa.

Karhukelloja tarjolla

Vilppulankosken koululla jaettiin maanantaina halukkaille karhukelloja korvaamaan petokuljetuksia.

- Suhtaudun hyvin epäillen niiden tehoon alueella, missä karhut ovat tottuneet ihmisten ääniin ja hajuihin, sanoo isä Antti Hietanen.

Aamulla perheen yllätykseksi pihaan kurvasi vielä toiveita herättäen koulutaksi uuden ajolistan kanssa. Lista osoittautui kuitenkin virheelliseksi, joten Senjan ja Johanneksen kulkeminen kilometrin päähän tien varteen jatkuu.

Lähteet: YLE Tampere / Anne Savin