Tehtailla palaillaan töihin

Teknologiateollisuuden työntekijät ovat alkaneet palata työpaikoilleen. Perjantaina alkanut lakko päättyi maanantaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan toisen sovintoesityksen. Esimerkiksi Vaasan ABB:llä osa aloitti työt heti yövuorossa.

ABB
Lakkovahdit Wärtsilän edustalla Vaasassa
Lakkovahdit ilmestyivät Wärtsilän Vaasan tehtaan eteen jo aamukuudelta.Jarkko Heikkinen / YLE

Sopimus nostaa palkkoja ensimmäisenä vuonna 2,4 prosenttia ja toisena vuonna 1,9 prosenttia. Sopimus sisältää työmarkkinoiden raamisopimuksessa sovitun työntekijöiden oikeuden kolmeen koulutuspäivään vuodessa, mutta sen soveltamista päätettiin selvittää erillisessä työryhmässä.

Pohjalaismaakunnissa lakossa oli kaikkiaan 4 000 ammattiliitto Pron ja Metalliliiton työntekijää noin 20:ssä eri toimipaikassa. Lakossa oltiin ABB:llä, Wärtsilässä, Ruukki-konsernissa, Boliden Kokkolassa ja Metso Powerilla Lapualla.

Yksin Wärtsilässä ja ABB:lla Vaasassa lakossa oli yli 2 500 työntekijää. ABB:llä tieto sovusta otettiin vastaan tyytyväisenä.

- Olen tyytyväinen että päästiin näin lyhyellä lakolla ja työt jatkuu, toteaa Vaasan Strömbergin työväen ammattiosaston puheenjohtaja Pekka Pörsti.

Pörstin mukaan ABB:llä tultiin osin jo yövuoroon töihin ja työt jatkuvat normaalisti aamulla.

- Tämän ratkaisun kanssa voidaan elää, kertakorvauksesta piti antaa periksi, Pörsti summaa. Hänen mukaansa lakolla on vaikutuksensa sekä työnantajapuoleen että liittoon, mutta pitää muistaa että lakossa on aina kaksi osapuolta.

Lähteet: YLE Pohjanmaa