Unelmataloon kaivataan riittävästi tilaa

Sanotaan, että vasta kolmas talo on perheelle se oikea. Silloin tietää, mitä haluaa ja tarvitsee. Unelmien talossa asuminen on haave, mutta käytännön elämä saattaa muuttaa tarpeita. Yleensä unelmia haluttaisiin kuitenkin ainoastaan hienosäätää. Lisätila on tavallinen toive.

Kaustari, Kokkola
Kuvassa kaksi naista ja pieni lapsi leikkipuistossa
YLE / Petra Haavisto

Perheensä kanssa Kokkolan Kaustarissa asuva Tanja Brännström tekisi kotiinsa vain pieniä muutoksia. Yläkerta olisi rakennettu heti eikä vasta myöhemmin. Kuistikin saattaisi olla erilainen kuin nyt. Aikanaan tehtyyn keittiöratkaisuun hän sen sijaan on tyytyväinen.

- Meillä ei ole olohuoneen ja keittiön välissä seinää. Se on toiminut ainakin meillä. Jos on vieraita, on ihan mukavaa, kun keittiössä häärätessä pystyy vieraiden kanssa juttelemaan.

”Työhuone olisi mukava”

Taru Ikonen on asunut Kaustarissa 3,5 vuoden ajan. Pääosin oma koti vastaa edelleen toiveita ja tarpeita, mutta lisätila ei olisi perheelle pahitteeksi.

- Tietokone on nyt aina keittiön pöydällä, joten työhuone olisi aika kiva. Siellä jokainen voisi käydä surffailemassa netissä kaikessa rauhassa. Kodinhoitohuone olisi varmasti isompi kuin tällä hetkellä ja kaappitilaa siellä enemmän, koska silloin saisi vaatteita ja kenkiä enemmän pois näkösältä. Ikosen perheen pesuhuone olisi vastaavasti pikkuisen nykyistä pienempi.

”Kaikkea ei osannut huomioida”

Antti Leskelän perhe on asunut kohta 16 vuoden ajan omassa talossa eikä ainakaan suuria muutoksia siihen tulisi, mikäli rakentaminen aloitettaisiin uudelleen.

- Tilaratkaisut voisivat olla ehkä hieman erilaisia. Tilaakin tarvittaisiin vähän lisää. Aikanaan sitä oli kenties vähän varovainen ja arka rakennushommissa. Sitä pelkäsi suurta asuntolainaa ja liian isoa tilaa, mutta nyt on havainnut, että jotkut huoneet voisivat olla isompia.

Leskelän mukaan ainakin lapset moittivat, että heidän huoneensa ovat liian pieniä.

- Olohuoneessakin voisi olla enemmän tilaa, jotta voisi isommallakin porukalla siellä seurustella. Eipä aikanaan rakentaessa osannut arvata sitä, minkä kokoinen perhe tulee olemaan tai mitä pitäisi ottaa huomioon.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa