1970-luvulla alle kouluikäisille kerrottiin seksistä 'aikuisten leikkinä'

- Muistatko kun kerroin sinulle aikaisemmin, että isä ja äiti ovat sinut tehneet? Tänään aion kertoa siitä, miten sinä olet saanut alkusi ja miten jouduit äidin vatsaan, sanoo psykologi Kirsti Kivinen ja katsoo televisiokameran välityksellä suoraan silmiin. 1970-luvulla lapsia valistettiin seksistä muun muassa tv-ohjelmien avulla. Sukupuolitaudeista tai homoseksuaalisuudesta ei juuri kerrottu.

Kotimaa
Ruutukaappaus Elävän arkiston sivusta
Elävässä arkistossa katsottavissa olevassa Hyrrä-ohjelmassa psykologi Kirsti Kivinen kertoo siitä, kuinka vanhemmat voivat osoittaa hellyyttä ja miten vauva joutui äidin vatsaan. Yle

Vuonna 1972 esitetyssä Hyrrä-ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) lempeä psykologi kertoo lapsille, että seksi on aikuisten leikkiä, ja silloin aikuiset haluavat olla kahden kesken.

Vanhempia valistetaan "kirjeillä" eli ruudussa näkyvillä teksteillä, joissa muistutetaan muun muassa siitä, että yhdynnän näkeminen voi pelästyttää lapsen. Ohjelma oli siis suunnattu alle kouluikäisille, jotka eivät vielä osaa lukea.

- Joskus mies ja nainen voivat leikkiä ja hyväillä toisiaan sillä tavalla, että isä laittaa pippelinsä sinne, missä äidillä on se vauvan ovi, psykologi selittää.

Vauvojen alkuperästä ohjelmassa kerrotaan havainnollistavin piirroksin.

- Miehellä on täällä pippelin alapuolella kaksi pientä pussia, ja siellä kasvaa vauvansiemeniä. Niitä sanotaan siittiöiksi. Silloin kun isä ja äiti leikkivät sillä tavalla kuin kerroin, siittiöt voivat päästä äidin vatsaan, kohtuun, vauvan oven kautta. Sitten vauva voi alkaa kasvaa kohdussa. SIllä tavalla sinäkin sait alkusi, lapsille kerrotaan ohjelmassa.

Ohjelmassa muistutetaan kuitenkin, että tytöt ja pojat eivät voi saada vauvoja ennen kuin kasvavat, koska vauva tarvitsee aikuiset vanhemmat.

Mitä? Mistä lapset tulevat? (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmassa vuodelta 1970 kerrotaan yksityiskohtaisemmin, mistä lapset tulevat ja myös siitä, että raskautta voi ehkäistä esimerkiksi ehkäisypillerien ja kondomin avulla.

Esikouluikäisille lapsille suunnatussa ohjelmassa suorasukaiset piirroskuvat havainnollistavat, mitä tarkoitetaan muun muassa kuukautisilla, siittiöillä, hedelmöittymisellä ja munasolulla.

Vuonna 1972 Ajankohtaisessa kakkosessa (siirryt toiseen palveluun) esiteltiin uusi lasten lelu: synnyttävä nukke.

Koululaisille suunnatussa Sukupuolikasvatus 1 (siirryt toiseen palveluun) -nimisessä ohjelmassa vuodelta 1971 edetään esileikistä hedelmöittymiseen alle minuutissa valokuvien ja animaation keinoin.

Parikymmentä vuotta myöhemmin seksuaalivalistustilanne oli sekä nuorten että asiantuntijoiden mielestä huono. Vuonna 1991 esitetyn Suu kiinni ja valot pois (siirryt toiseen palveluun) -ohjelman mukaan nuoret eivät juuri saaneet tietoa kotoa tai koulusta, vaan elokuvista ja kavereilta.

Lähteet: YLE Uutiset