Entinen kuningas puhui Romanian parlamentille ensi kertaa 60 vuoteen

Romanian entinen kuningas Mikael on puhunut maan parlamentille ensi kertaa sen jälkeen, kun kommunistit häätivät hänet maasta vuonna 1947. Mielipidekyselyjen mukaan enemmistö romanialaisista ei halua monarkiaa takaisin, mutta kaikki poliitikot eivät suhtautuneet suopeasti 90-vuotispäiviään viettävän entisen kuninkaan vierailuun.

Romanian entinen kuningas Mikael (oik.) sai raikuvat aplodit parlamentaarikoilta puhuttuaan maan parlamentissa 25. lokakuuta. Kuva: Robert Ghement / EPA

Mikaelin juhlapuhetta parlamentissa ehdottivat oppositiossa olevat liberaalit. Hallitseva liberaalidemokraattinen puolue PDL oli sen sijaan ajatukselle nihkeä.

PDL:ään läheisissä suhteissa oleva presidentti Traian Basescu ei saapunut tiistaina lainkaan kuulemaan entistä kuningasta, ja myös moni ministeri oli poissa parlamentin istunnosta. Monet PDL:n parlamentaarikot olivat kuitenkin paikalla, samoin entiet presidentit Ion Iliescu ja Emil Constantinescu.

Parlamentaarikot kautta linjan osoittivat joka tapauksessa seisten Mikaelille suosiotaan sekä ennen että jälkeen hänen puheensa.

Mikaelin tulkittiin puheessaan arvostelleen nyky-Romanian poliitikkoja. Hän vaati Romania jättämään lopullisesti taakseen menneisyyden pahat tavat. Kansankiihotuksella, itsekkyydellä ja yrityksillä takertua valtaan ei tulisi olla sijaa Romanian instituutioissa vuonna 2011, entinen kuningas sanoi. Hän myös korosti, ettei tulevaisuutta voi olla ilman menneisyyden kunnioittamista.

Maanpaossa vuosikymmeniä

Mikael syntyi 25. lokakuuta 1921. Kuninkaana hän oli vuosina 1927 - 1930 sekä uudelleen vuosina 1940 - 1947.

Toisen maailmansodan aikana Romania taisteli natsi-Saksan rinnalla ja joutui sittemmin Neuvostoliiton miehittämäksi. Kuningas Mikaelilla oli keskeinen rooli sodanaikaisen fasistijohtajan Ion Antonescun syrjäyttämisessä vuonna 1944. Sen jälkeen Romania katkaisi yhteistyön natsi-Saksan kanssa ja vaihtoi liittoutuneiden puolelle.

Toisen maailmansodan jälkeen kommunistit nousivat kuitenkin Romaniassa valtaan ja kuningas joutui lähtemään maanpakoon. Mikael on asunut perheineen Sveitsissä, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Hän työskenteli muun muassa lentokenttämekaanikkona ja viljelijänä.

Kun kommunistihallinto vuonna 1989 kaatui, Romanian johto edelleen esti Mikaelin ensimmäiset yritykset vierailla synnyinmaassaan. Ensimmäisen kerran entinen kuningas pääsi Romaniaan vasta vuonna 1992, ja kansalaisuuden hän sai takaisin vuonna 1997.