Kehitysvammaisten laitoshoidon purkaminen takkuaa

Kehitysvammaisten laitosasumisesta on pyritty eroon jo useamman hallituskauden ajan. Nykyhallituksen tavoitteena on purkaa laitoshoito vuoteen 2015 mennessä, mutta tavoite ei etene.

Kotimaa

- Edelleenkin kehitysvammaisia on laitoksissa enemmän kuin mitä nämä tavoitteet edellyttävät, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Jaana Huhta.

Osasyy laitoshoidon hitaaseen vähenemiseen on se, että uudet asumispaikat ovat menneet kotoa muuttaville kehitysvammaisille, jotka myös tarvitsevat mahdollisuuden itsenäiseen asumiseen. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa pyritään siihen, että 170 kehitysvammaista muuttaisi pois laitoksesta. Toistaiseksi muuttaneita on vain kymmenen

Kehitysvammaisten yhdenvertaista elämää estävät myös palveluiden puute sekä asenteet, sanoo Huhta. Kehitysvammaisia ei myöskään oteta mukaan päätöksentekoon.

- Meillä on järjestelmä, johon pitää sopeutua. Pitää ottaa se, mitä annetaan, valinnanmahdollisuuksia ei paljoa ole, sanoo 33-vuotiaan kehitysvammaisen sisar ja edunvalvoja Izabella Lundberg.

Myöskään kehitysvammaisten muutto naapuriin ei miellytä kaikkia: kehitysvammaiset herättävät edelleen pelkoa. Yleinen ilmiö on myös se, että asuinalueella asuvat epäilevät asuntojen hintojen alenemista.

Kehitysvammaisten asumisohjelman tavoitteena on tuottaa pitkäaikaisesta laitoshoidosta muuttaville kehitysvammaisille noin 1 500 asuntoa ja lapsuudenkodista muuttaville kehitysvammaisille noin 2 100 asuntoa.

Aiheesta lisää illan Ajankohtaisessa kakkosessa klo 21.

Lähteet: YLE Uutiset