Muotoilun valtionpalkinto Ilona Pellille

Muotitaiteilija Ilona Pelli ja arkkitehdit Anna Brunow ja Juhani Maunula ovat saaneet muotoilun ja rakennustaiteen valtionpalkinnot.

kulttuuri
Ilona Pelli
Ilona PelliYLE

Ilona Pelli palkittiin pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta urasta vaatesuunnittelijana. Pelli on kuulunut pitkään suomalaisen designvaatetuksen suunnittelijoiden kärkinimiin.

Palkitsemisperustelujen mukaan Pellin vaatesuunnittelun lähtökohdat ovat suomalaisen designin perinteessä: funktionaalisuus ja mittasuhteiden harmonia ovat hänelle tärkeitä. Pellin muotokielessä voi nähdä viitteitä sisustusarkkitehdin koulutuksesta: vinot pinnat, kerroksellisuus ja ulokkeet ovat hänen suunnittelemiensa asujen tunnusmerkkejä.

Käyttövaatteiden lisäksi Pelli tunnetaan myös juhla-asuistaan. Tunnetuimpia niistä ovat tasavallan presidentti Tarja Haloselle suunnitellut iltapuvut itsenäisyyspäivän juhlavastaanotoille vuosina 2000 ja 2007.

Rakennustaiteen palkinto arjen ympäristön kehittäjille

Rakennustaiteen valtionpalkinnon saivat puolestaan arkkitehti Anna Brunow ja Juhani Maunula.

Valtion rakennustoimikunnan mukaan Brunow ja Maunula ovat olleet merkittäviä vaikuttajia suomalaisessa arkkitehtuurissa usean vuosikymmenen ajan. Heidän yhteisen, vuonna 1980 perustetun arkkitehtitoimistonsa tuotantoa ovat muun muassa Kuusankoski-talo ja yliopistotalo Domus Gaudium Helsingin Kampissa. Peruskorjauskohteista heidän käsialaansa ovat Elannon vanhoihin teollisuustiloihin sijoittuvat Kuvataideakatemian ja tanssitaiteen opetustilat Helsingin Sörnäisissä sekä Espoon Tapiolan terveysaseman laajennus- ja muutostyöt.

Rakennustoimikunnan mukaan etenkin Brunowin ja Maunulan suunnittelmat asuinrakennukset ovat ihmisläheisiä, harmonisia ja synnyttävät hyvää arjen ympäristöä.

Eri taiteen alojen valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi. Palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa.

Lähteet: YLE Uutiset / Janne Mällinen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus