Sianlihalle haetaan markkinoita Etelä-Koreasta

Teollisuus etsii vientikanavia sianlihalle. Elintarviketeollisuusliiton mukaan muun muassa Atria ja HKScan ovat suuntaamassa uusiin maihin kuten Etelä-Koreaan. EU ja Etelä-Korea solmivat vapaakauppasopimuksen lokakuun alussa.

- Tietääkseni ainakin Atria ja HK ovat ministerin mukana Etelä-Koreassa. Kahdenkeskinen kauppasopimus lisää varmasti kiinnostusta vientiin, sanoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Maatalousministeri Jari Koskinen (kok.) vierailee parhaillaan Etelä-Koreassa. Perinteisesti sianlihan vienti EU:n ulkopuolelle on suuntautunut Venäjälle, Kiinaan ja Japaniin.

Juutisen mielestä vienti on hyvä tapa purkaa ylituotantoa. Sianlihan tuonti ja vienti on lähes yhtä suurta.

- Vientiin kelpaavat ruhonosat, jotka eivät kelpaa suomalaisille. Pitkällä aikavälillä vienti tuskin lisääntyy. Kannattavuusongelmat supistavat kotimaista tuotantoa, eikä tavaraa riitä vientiin.

Juutinen kannustaa teollisuutta käynnistämään yhteisiä vientihankkeita EU:n ulkopuolelle. Maa- ja metsätalousministeriö ja EU tukevat menekinedistämistä muualle kuin EU-maihin. EU:ssa sianlihasta on ylituotantoa.

Ruokatieto: Tukirahaa turha hakea

Kotimaisuutta edistävä Ruokatieto tyrmää menekinedistämishankkeet. Rahat jäävät hakematta, koska järjestelmä on liian kankea.

- Byrokratiaa on liikaa. Kerran hankerahaa hakeneet eivät toista kertaa hae. Hankkeissa ei saa näkyä alkuperämaa tai brändi, toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi valittaa.

Lähivuosilta hän ei muista kuin Venäjälle suunnatun kauran vientihankkeen.

Byrokratian lisäksi yrityksiä vaivaa liian suuri omavastuu. Hankekuluista yritysten maksettavaksi jää 30 prosenttia. Valtio hoitaa viidenneksen ja loppulaskun maksaa EU.