1. yle.fi
  2. Uutiset

Veikko - vetten päällä kulkeva kivimies

Kivi ja vesi ovat mikkeliläisen 81-vuotiaan Veikko Salmelan peruselementit. Enemmän aikaa on mennyt kivihommissa hautakiviveistämössä Kiiskinmäellä, jo yli 60 vuotta.

melonta
Veikko Salmela
Veikko Salmela selailee teostaan.YLE Mika Aro

Lapissa on tullut tehtyä lukuisia melontareissuja koottavilla kanooteilla maisemia kuvaten. Pisimmät reissut olivat 400 kilometrin pituisia.

Eväät olivat kanooteissa mukana, samoin jokaisella oma keitin siltä varalta, jos joutui virrassa muista erilleen. Saipahan ainakin veden sitten keitettyä tai kahvit.

Kokemukset kansien väliin

Kivimiehen rakkaat harrastukset melominen ja valokuvaaminen ovat päätyneet kuvakirjan kansien väliin. Idea kirjasta tuli Mikkelin valokuvakeskuksen taiteen maisterilta Olli Jaatiselta.

- Jaatinen sanoi, että eiköhän aleta värkkeemään kirjoo näistä kuvista, jotka olivat olleet esillä valokuvakeskuksessa jo aiemmin.

Alkuällikän jälkeen ja kustannusten selvittyä ei Veikon tarvinnut kauan asiaa miettiä, kun kerran ammattimies alkaa kirjaa tekemään. Kuvakirjassa on Veikon ottamia valokuvia 1950-luvun alusta asti.

Naapuri innosti kuvaamaan

Valokuvaamisesta Veikko innostui naapurin ansiosta, joka oli hyvä kuvaaja ja tiesi kaiken kuvan kehittämisestä filmistä paperille asti. Kansalaisopiston valokuvauskurssin kautta tie vei paikalliseen kameraseuraan.

Negatiiveja on kertynyt useita pahvilaatikollisia aina Kilpisjärveltä Moskovaan asti. Eteläsavolaisia maisemia ja jokaviikkoisia lenkkivesiä Saimaalla tuli myös paljon kuvattua.

Lapissa mukana kaksi kameraa

Lapin melontareissuilla oli mukana jopa kaksi kameraa; toinen oli värifilmiä varten toinen mustavalkoista. Salmela ihmettelee kameroiden säilymistä kuivana, kun silloin ei ollut mitään vedenpitäviä suojapusseja niin kuin nykyään.

- Kaikki suojat piti ommella itse ompelukonetta polkemalla.

Lapin kuvia lukuun ottamatta ei mitään erityistä lempiaihetta Veikolle tule mieleen. Kuvien lisäksi kirjasta löytyy myös Veikon tekemiä runoja, laulelmia ja muistelmia.

Kirjan ilmestyminen tuntuu Veikosta hyvältä. Kirja kuvineen säilyy museoissa ja kirjastoissa kaikkien luettavissa paremmin kuin pelkät filmit pahvilaatikoissa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi