Porvoon Via Crucis on dramaturgille kipua ja kirkkautta

Porvoossa toteutetaan ensi pääsiäisenä ensimmäistä kertaa vaellusnäytelmä Via Crucis. Tavoitteena on tehdä Jeesuksen kärsimyksistä kertovasta draamasta kaupunkiin pysyvä pitkänperjantain perinne. Dramaturgi Maria Peuralle pääsiäisen sanoma on puhutteleva.

Jeesuksen roolissa nähdään japanilainen naisnäyttelijä Yuko Takeda Kuva: YLE

Porvoossa näytelmä toteutetaan kahdella kielellä ja sillä on myös kaksi käsikirjoittajaa, Maria Peura ja Tua Forsström. Varsinaisen tekstin kirjoittaa Peura ja siitä osia käännetään ruotsiksi. Forsström kirjoittaa esitykseen lyriikkaa ja lauluja ruotsinkielellä.

Puolitoista tuntia kestävän esityksen ohjaa Leena Havukainen. Esityspaikkoja pohditaan parhaillaan. Dramaturgi Maria Peura ei ole kirjoittaessaan vielä naulannut niitä lukkoon, mutta yleisön läsnäoloa ja vaellusnäytelmän luonnetta hän on kyllä prosessin aikana pohtinut.

- Miljööt ovat kuitenkin ohjaajan päätöksiä, en kirjoittaessa muutenkaan koskaan ajattele näyttämöä. Yleisö on kuitenkin mukana vahvasti, näytelmässä on repliikkejä kansalla, ja mun mielikuvissanin kansa ja yleisö ovat sama asia. Kansa kulkee ristin perässä, eli yleisö jo tavallaan on tarinassa.

Pääsiäinen puhuttelee dramaturgia kirkkaudella ja kärsimyksellä

Peura valmistautui kirjoitusurakkaansa lukemalla evankeliumeja, joihin ei ole juuri kouluaikojen jälkeen palannut. Aiempia draturgioita hän luki vasta, kun oman tekstin raakaversio oli valmis.

- Luin muutaman aiemman dramatisoinnin, esimerkiksi Lauri Otonkosken ja Ilpo Tiihosen. Tässä ei ole kuitenkaan mitään valmista formaattia, enkä sellaiseen olisi lähtenytkään.

Pääsiäinen kirkollisena pyhänä puhuttelee Peuraa erityisesti.

- Jeesuksen kärsimykseen on helppo samaistua ja pääsiäisenä valon määrä alkaa lisääntyä; on kipu ja kärsimys ja samalla on läsnä lisääntyvä kirkkaus. Jollain tavalla pääsiäinen menee mulle jopa joulun ohi, vaikka joulukin on tärkeä, samoin pyhäinmiesten päivä. Niissä mun rituaalikiintiöni täyttyy. Niiden väleissä miettii, miksi ne ovat niin tärkeitä ja kun ne lähestyvät, tulee pyhyyden ja rituaalien kaipuu.