THL käy karkkisotaan kouluilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos lähtee taistoon nuorten karkinsyöntiä vastaan ja haluaa koulut mukaan. THL haastaa kaikkia Suomen peruskouluja julistautumaan karkittomiksi marraskuussa alkavalla kampanjallaan.

Kotimaa
Asiakas kauhoo irtokarkkeja pussiin.
YLE

THL:n pääjohtaja Pekka Puska heitti ajatuksen karkittomista kouluista ilmoille jo kesällä, ja nyt laitos tarttuu toimeen entistä rivakammin kitkeäkseen turhat karkit ja herkut pois lasten ja nuorten jokapäiväisestä elämästä.

THL:n mukaan koluluissa ei tarvitse olla karkkien ja limujen täyskieltoa, vaan joskus arkea voidaan juhlistaa makeilla herkuilla. Myös vaihtoehtoja täytyy kuitenkin löytyä, esimerkiksi yhteiset liikuntahetket tai muu tekeminen voi olla vaihtoehto herkuttelulle.

- Tutkimukset osoittavat, että lapsuuden ylipaino johtaa usein terveysongelmiin myös aikuisena ja karkit, limut ja muut makeat ovat usein mukana nuorten lihomisessa, Puska summaa.

THL:n mukaan koulujen julistautuminen karkittomiksi voisi osaltaan auttaa nuoria ravintomuutoksiin ja ehkäistä terveysongelmia. Kampanjaan mukaan ilmottautuneiden koulujen kesken arvotaan kuukauden ksylitolipastillit.

Mukana kampanjassa on myös pääkaupunkiseudun suun terveyden edistämisen yhteistyöryhmä.

Yhteistyöryhmä herättelee internetissä nuorten suosimassa Habbo-hotellissa ja Suunvuoro-sivustolla etenkin pääkaupunkiseudun kuntien 10-16-vuotiaita koululaisia miettimään välipalojaan ja virvoitusjuomien kulutustaan.

Useat kaupungit ovat jo kieltäneet makeis- ja limuautomaatit kouluissaan. Esimerkiksi Helsinki ja Vantaa päättivät automaattikiellosta viime vuonna.

Lähteet: YLE Helsinki