1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Kolme epidemiaa uhkaa talvella

Sitkeästi jatkuvan mykoplasmaepidemian lisäksi Suomessa liikkuu adenovirusta. Näiden päälle tulee vielä jokavuotinen influenssa.

tartuntataudit
Mies desinfioi käsiään
Yle

Mykoplasmatartunnat alkoivat yleistyä viime vuoden syksyllä ja suunta on ollut ylöspäin.

- Tartuntoja on todettu Suomessa lokakuussa 600 kuukaudessa, kun viime vuonna luku oli 200, muistelee infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Laboratoriossa todetut tartunnat ovat jäävuoren huippu. Suurin osa tartunnoista havaitaan ja hoidetaan ilman verikokeita.

Hysteriaan ei kuitenkaan ole syytä, sanoo Suomalainen.

- Mykoplasma on äärimmäisen harvoin kuolemaan johtava sairaus. Esimerkiksi influenssa voi helposti olla rajumpi ja viedä potilaan huonoonkuntoon nopeammin. Useimmat infektioista ovat lieviä ja paranevat itsestään, ilman hoitoa, hän muistuttaa.

Päällekkäisiä epidemioita

Lääkäreitä ja hoitajia saattaa talvella työllistää useampi päällekkäinen epidemia.

- Liikkeellä on esimerkiksi adenovirusta. Influenssaa vielä odotellaan, mutta se näyttäisi menevän vuodenvaihteeseen. Sotkee tilannetta, kun nämä kolme ovat liikkeellä yhtä aikaa muitten pikkuvirusten kanssa, Suomalainen miettii.

Adenovirukset aiheuttavat muun muassa lasten nielutulehduksia, flunssaa, sekä silmä- ja hengitysteiden tulehduksia.

Mykoplasmaepidemia on jatkunut jo yllättävän pitkään.

- Olis pitäny taittua jo, mutta näin ei ole käynyt. Mutta eiköhän tämä taitu kevääseen mennessä. Sitten on 4-6 vuotta rauhallisempaa kunnes epidemia tulee taas.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi