Hallitusohjelmaan on samapalkkaisuusohjelman tavoitteeksi kirjattu naisten ja miesten palkkaeron kaventaminen 18 prosentista korkeintaan 15 prosenttiin. STTK:n lakimies Anja Lahermaa ei usko vaikeiden talousnäkymien edessä tavoitteen toteutumiseen.
- Palkkaerot ovat kaventuneet äärimmäisen hitaasti, eikä ole takeita siitä, että kaventuminen jatkuu. Se voi myös pysähtyä ja palkkaerot voivat kääntyä kasvuun, Anja Lahermaa sanoo.
Palkkaerojen kuromisessa Suomi on onnistunut huonommin kuin muut Euroopan maat keskimäärin. Euroopassa naisten ja miesten palkkaerot ovat keskimäärin 17,5 prosenttia. Suomessa vastaava luku on 18.
- Monissa muissa tasa-arvokysymyksissä loistava Suomi on palkkakerojen suhteen häpeäpilkku, sanoo hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen samapalkkaisuusohjelmaa ajava Sosiaali- ja terveysministeriön projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen.
Naisten työtä ei edelleenkään arvosteta
Tervosen mukaan syitä palkkaeroihin on useita.
- Naisia on vähemmän johtopaikoilla ja lasten hoivavastuu perheissä jakautuu epätasaisesti. Myös alojen sisällä naiset työskentelevät tehtävissä, jotka ovat alhaisemmin palkattuja kuin miesten. Naisten työtä arvostetaan vähemmän, Outi Viitamaa-Tervonen listaa.
Ongelma on STTK:n Anja Lahermaan mukaan niin syväänjuurtunut, että sitä on vaikea muuttaa.
- Tämä vaatii maan hallituksen, työmarkkinakeskusjärjestöjen, ammattiliittojen ja työpaikkatason vastuullisten työnantajien yhteistyötä. Ja tietenkin rahaa, Lahermaa sanoo.
- Yksi asia, mikä myös vaikuttaa tähän samapalkkaisuussopimuksen edistämiseen on, että raamisopimuksessa on isille kohdennettu lisää isyysvapaata. Samapalkkaisuusohjelmassa halutaan vaikuttaa myös siihen, että naiset eivät hakeutuisi tyypillisille naisten aloille, hän jatkaa.
Lähteet: YLE Uutiset