1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafin poika pakeni viime hetkillä

Libyan surmatun johtajan Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam pakeni Bani Walidista viime hetkillä ennen kaupungin valtausta, paljastaa hänen armeijansa luutnantti. Pojan kerrotaan ehdottaneen, että hän itse ilmoittautuisi kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen Haagiin.

kansannousut
Saif al-Islam kuvattuna Tripolissa heinäkuussa 2008.
Saif al-Islam kuvattuna Tripolissa heinäkuussa 2008.Sabri Elmhedwi / EPA

Saif al-Islam pakeni Bani Walidista samana päivänä kuin väliaikaishallinnon joukot valtasivat kaupungin 17. lokakuuta. Hän tiettävästi pelkäsi kovasti kranaattitulitusta.

- Hän oli hermostunut. Hänellä oli Thuraya-satelliittipuhelin ja hän soitti isälleen monta kertaa, kertoo Bani Walidia puolustanut Gaddafin armeijan luutnantti Sharif al-Senussi.

Senussi on vangittuna Bani Walidin lentokentälle pystytetyssä väliaikaisvankilassa.

- Hän toisti meille: Älkää kertoko kenellekään, missä olen. Älkää antako heidän löytää minua. Hän pelkäsi kranaatteja. Hän vaikutti hämmentyneeltä, Senussi jatkaa.

Senussin mukaan Saif al-Islam pakeni kaupungista autosaattueessa, johon osuikin sitten ilmaisku. Saif al-Islam jäi kuitenkin henkiin.

Väliaikaishallinnon edustajat kertoivat maanantaina, että Saif al-Islam olisi vapaalla jalalla Libyassa lähellä Nigerin ja Algerian rajaa ja että hän yrittäisi paeta maasta väärennetyn passin turvin. Väliaikaishallinnosta kerrotaan myös, että hän pyrkisi itse kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen Haagiin, koska ei usko pysyvänsä turvassa naapurimaissa saati Libyassa.

Tiedustelutietojen mukaan Saif al-Islam neuvottelisi antautumisratkaisusta naapurimaiden kautta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi