1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pihlaja

Makean pihlajan 50 vuoden kehittelyn hedelmiä nautitaan Koijärvellä

Jalostettu pihlajanmarja tekee tuloaan. Suomessa makean pihlajamarjan viljely ja kehittely on viety pisimmälle Forssan Koijärvellä. Marja alkaa olla jo tuotantokelpoista. Pihlajaparoniksi kutsutun Hannu Jaakkolan piti oppia viljelytemput kantapään kautta.

Ihmiset ovat etsineet luonnosta hyvän makuisia pihlajanmarjopuita ja tehneet niistä jälkeläisiä varttamalla. Virossa ja Venäjällä tätä työtä on tehty jo viime vuosisadan puolella. Kuva: YLE

Virolainen biologi Robert Piir tutki ja jalosti makeapihlajalajikkeita vuodesta 1961 alkaen. Tulokset päätyivät Kuopion yliopistoon mikrolisättäväksi. Hannu Jaakkola innostui ajatuksesta ja istutti ensimmäiset taimensa vuonna1997.

Nyt 50 vuoden kehittelyn jälkeen Forssan Koijärvellä nautitaan tänä vuonna kaikkien aikojen parasta satoa. Pikkupakkanen kruunaisi satokauden.

- Jos pakkanen pikkasen pääsisi puraseen niin marjoihin tulisi vähän lisää makeutta. Se auttaisi taas jalostyötä, Jaakkola huokaisee.

Aluksi pihlajanviljelystä ei Jaakkolalla ollut käytössään mitään kirjallisuutta, vaan oppi tuli kokeilujen ja pettymysten kautta.

Jaakkola onkin yhä Suomen ensimmäinen ja ainoa makeapihlajan viljelijä.

Makeapihlaja saadaan kun tavallista pihlajaa risteytetään esimerkiksi omenapuun, marja-aronian, orapihlajan, päärynän ja muutaman muun kanssa. Näin saadaan aina uusi lajike.

Koijärvellä viljellään makeaa pihlajaa seitsemän hehtaarin alueella 3 000 puun voimin.

Kuinka makea runsaasti C-vitamiinia ja flavonoideja sisältävä marja paljaltaan on?

-Näissä on pihlajan omaisuusmaku, eivät ne niin makeita ole kuin mansikat. Jalostuksen kautta marjan omenaisuus tulee parhaiten esiin. Pihlajamarja on pienoisomena. Ne ovat sukulaisia, tietää Hannu Jaakkola.

Tilan pihlajista valmistetaan hyytelöä, konjakkikastiketta, siirappia, mehua, likööriä ja kuivamarjoja.