Opettaja ei halua tekopenistä luokkaansa

HIV-tukikeskus on suunnitellut opettajien avuksi seksuaaliterveyden työkalupakin, joka sisältää mm. tekopeniksen ja tekoemättimen. Terveystiedon opettaja ei ottaisi seksileluja opetuksen välineeksi.

Dildo
Seksuaalivalistuspaketin sisältöä.
Hiv-tukikeskuksen seksuaaliterveyden työkalupakin sisältöä.YLE

Koulun seksivalistuksessa avoimuus on lisääntynyt. Terveystiedon opettaja Hanna Aallon mukaan asioista voidaan nykyisin puhua suoraan, ja jo paljon aikaisemmin kuin ennen.

- Kun ennen näistä asioista puhuttiin vasta viidennestä luokasta alkaen, niin nyt puhutaan jo eka luokasta lähtien, kertoo terveystiedon opettaja Hanna Aalto Parikkalan Kirjolan koulusta.

Aallon mukaan eka luokkalaisille kerrotaan pintapuolisesti ja yksinkertaisesti, mitä osia ihmisessä on, nimetään niitä ja tutustutaan siihen, että vauva kasvaa äidin mahassa.

Tekopenis antaa väärän kuvan koosta

Yläkouluikäisten kanssa käydään läpi raskaaksi tulemiseen liittyviä asioita ja seksitauteja, mutta myös tunteisiin ja seurusteluun liittyviä asioita.

- Siinä iässä ajatellaan, että eihän minulle voi tapahtua mitään. Opettajan tehtävä on pitkälti korjata harhakäsityksiä, Aalto kertoo.

Lapset pääsevät nykyisin myös internetin välityksellä käsiksi sellaiseenkin seksimateriaaliin, jota heidän ei todellakaan kuuluisi nähdä. Aallon mukaan varsinkin pojilla herää silloin kysymyksiä, että kelpaavatko he sellaisena kuin ovat.

Kurkku ja banaani riittävät

HIV-tukikeskuksen kouluille laatimassa tukipaketissa on mm. tekopenis ja tekoemätin havaintovälineinä. Hanna Aalto käyttää tunneillaan mieluummin piirrettyjä tikku-ukkoja.

- Kasvavassa iässä olevalle nuorelle miehelle jos näyttää tekopeniksen, niin hän varmasti vertailee itseään välineeseen.

Aalto kaipaa kirjoihin enemmän havainnollisia kuvia siitä mikä kaikki on normaalia.

Kondomin oikean käyttötekniikan opoettamiseen riittää hänen mielestään kurkku, banaani tai mikä tahansa pitkulainen esine mitä luokasta löytyy.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala