Nyplätessä sielu lepää

Nypläyksen opettelu voi kuulostaa hermoja raastavalta hommalta, mutta kokeneiden nyplääjien mukaan harrastus ei haittaa edes television katselua. Kuusankosken kirjastossa näkee vielä tämän viikon esimerkkejä nypläystaidosta.

Kouvolan seutukunta
Pistelymalli auttaa nyplääjää näkemään, mihin suuntaan pitää edetä.YLE / Eijaleena Martikainen

Nypläys on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ja vanhan käsityöharrastuksen pariin on päätynyt jo moni nuorempikin. Kouvolassa nyplääjiä on virallisten laskelmien mukaan viitisenkymmentä. Kouvolan Seudun Nyplääjät ry. juhlii 30-vuotista toimintaansa näyttelyllä Kuusankosken kirjastossa. Esillä on taidonnäytteitä eri tarkoituksiin: liinoja, huiveja, tauluja, veistoksia, koruja - nypläten voi tehdä vaikka avaimenperän.

- Ei se vaikeaa ole, kunhan ei tee yhtä mittaa, vaan malttaa huilata, muistuttaa jo vuodesta 1984 nyplännyt Hilkka Leppä.

Nypläämiseen tarvitaan nypläystyyny, nypylät ja pistelymalli, josta näkee mihin suuntaan milloinkin edetään. Lepän mukaan nypläystarvikkeet ovat melko arvokas sijoitus.

- Kyllä niihin meni aikanaan tuhannen markkaan. Nypläyslankakin on tänä päivänä aika kallista, mutta sitä menee yllättävän vähän, Leppä kertoo.

Hän harrastaa nypläystä sekä kotona että Kouvolassa marttojen nypläyspiirissä. Lepän mukaan nyplätessä voi jopa katsella televisiota.

- Helpommissa malleissa riittää, kun välillä vilkaisee. Tietysti jos tekee jonkun vaikeamman, niin sitten täytyy katsoa, Leppä myöntää.

Pitsimatkailu avartaa

Kouvolan Seudun Nyplääjät ry on nykyään vilkas yhdistys, jonka jäsenet kokoontuvat kerran kuussa nypläämän aamusta iltapäivään. Yhdistys järjestää myös retkiä erilaisiin nypläystapahtumiin, messuille ja jopa ulkomaille. Esimerkiksi Bryssel on mainio matkakohde erilaisista pitseistä kiinnostuneelle nyplääjälle. Taitava silmä erottaa helposti ulkomaisen pitsin suomalaisesta.

- Siellä on ihania pitsejä, vähän erilaisia kuin suomalaiset. Ne ovat hienompia, ohuemmasta langasta tehtyjä. Myös kuvioissa on eroja, kuvailee yhdistyksen puheenjohtaja Maija Sänkiaho.

Hänen mukaansa suomalainen nypläys on saanut vaikutteita idässä nyplättävästä nauhapitsistä.

Nuori polvi mukaan

Tänä päivänä nypläys kiinnostaa yhä nuorempia harrastajia, mikä on huomattu myös Kouvolan Seudun Nyplääjät ry:ssä.

- Onneksi on tätä nuorempaa sukupolvea. Harrastus on levinnyt, eikä se ole enää kuolemassa oleva käsityölaji, toteaa Sänkiaho.

Nyplätessä aika kuluu kuin siivillä, ja parhaimmillaan taitava tekijä voi vaipua lähes transsiin.

- Pitää paikkansa. Aika kuluu kuin siivillä, eikä huomaa vaikka kuluisi viisikin tuntia. Kaikki muut asiat unohtuvat ja sielu lepää, nyplääjät vakuuttavat.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma