1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eero Mäntyranta

Ministeriö arvostaa Mäntyrannan saavutuksia

Kulttuuri- ja urheiluministeriö pitää pellolaisen mestarihiihtäjän, olympiavoittaja Eero Mäntyrannan palkintokokoelmaa kansallisesti merkittävänä. Ministeriö on myöntänyt Suomen urheilumusosäätiölle 80 000 euroa Mäntyrannan palkinto- ja esinekokoelman hankkimiseksi ja sijoittamiseksi Helsinkiin tai Lahteen.

Myös Eero Mäntyrannan saavuttamat Olympiamitalit kuuluvat museon kokoelmiin. Kuva: YLE / Jorma Korhonen

Urheilumuseon johtajan Pekka Honkasen mukaan kysymys on noin 60-100 esineestä, joiden joukossa tärkeimpinä ovat Mäntyrannan olympia- ja MM-mitalit.

-Olisi mahdotonta sijoittaa kaikki tuhat palkintoa ja esinettä urheilumuseon tiloihin. Eikä se ole järkevääkään.

Honkasen mukaan Eero Mäntyrannalla on arvokisamitaleiden lisäksi muutakin, josta urheilumuseo on kiinnostunut. Hän mainitsee muun muassa Eeron käyttämät hiihtovälineet ja -asusteet. Innsbruckissa Mäntyranta valittiin Mister Seefeldiksi ja siitä hän sai merkikseen komean kruunun ja kunniakyltin.

-Nekin hyviä esineitä urheilumuseoon, Honkanen sanoo.

Mäntyranta museo kaatui erimielisyyksiin

Urheilumuseo kiinnostui Mäntyrannan palkinnoista ja esineistä kolme vuotta sitten, kun Pellossa mestarihiihtäjän nimeä kantava yksityinen museo joutui vaikeuksiin. Museota ei saatu pelastetuksi ja se purettiin. Museo kaatui lähinnä Pellon kunnan ja Mäntyrannan erilaiseen näkemykseen jatkosta.

-Nyt olemme uudessa tilanteessa. Neuvottelut aloitimme jo kesällä, Honkanen sanoo.

Honkasen mukaan on vaikea ennustaa lopputulosta, mutta ministeriön rahalupauksen tultua, neuvottelu jatkuu.

-Mäntyranta kuuluu kaikkien aikojen menestyneimpiin hiihtäjiin maailmassa. Hänen saavutuksensa ovat ainutlaatuiset; viisitoista olympia- ja MM-mitalia, joista monet kultaisia.

Eero Mäntyranta ei halua toistaiseksi kommentoida uutta tilannetta.

Mäntyrannan ura huipentui 1960-luvulla. Pellolainen oli usein voittamaton niin ulkomailla kuin Suomessakin. Holmenkollenilla, Salpausselällä ja Ounasvaaralla. Mäntyranta palkittiin presidentin Taistelijan maljalla ja myöhemmin Pro Urheilu -tunnustuspalkinnolla.

Eero Mäntyranta on nyt 74-vuotias. Hän asustelee Raakel -vaimonsa kanssa synnyinseudullaan Pellon Lankojärvellä. Eero on poromies.