Asuntokauppa käy talouden epävarmuudesta huolimatta

Epävarma taloustilanne ei ole näkynyt asuntolainojen nostoissa. Esimerkiksi Kajaanin Sampo-pankista on kesäkuun jälkeen myönnetty lainoja huomattavasti viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän.

kiinteistökauppa
Asunnonostaja selaa papereita asuntoesittelyssä.
Yle

Konttorin johtaja Kai Rissanen sanoo, että tarpeeseen lainaa saa edelleen. Rissasen mukaan nyt ei ole syytä lykätä asunnon hankintaa.

- Korkojen puolesta näyttää erittäin hyvältä. Eli pankin marginaalinkin jälkeen asuntolainan korko jää kolmeen prosenttiin ja jopa sen alle. Koron osuus koko lainasta on pieni. Samaan aikaan palkkataso on nousemassa kolmisen prosenttia, eli kyllä nyt on erittäin hyvä aika ostaa asunto.

Rissanen uskoo, että nostopaineista huolimatta pankkien kilpailu pitää lainojen marginaalit Suomessa edelleen alhaisina.

Myyntiajat hieman venyneet

Kesän jälkeen asuntojen myyntiajat ovat olleet hienoisessa kasvussa. Kajaanin Kiinteistömaailman yrittäjä Juho Kasa sanoo, että samanlaista tahmeutta on ollut syksyisin aiemminkin. Kasan mukaan asuntokauppa kuitenkin purkautuu viivästyksen jälkeen yleensä vauhdilla.

Kasa kertoo, että kokonaisuutena myytävää on nyt sopivasti. Hän vinkkaa, että sijoitusasunnon hankintaa harkitsevien kannattaa nyt toimia, sillä vuokra-asunnoilla on kysyntää.

Myytävien asuntojen hinnat ovat Kajaanissa pysyneet jo pitkään suunnilleen samalla tasolla. Kasa ei usko, että suurta heilahtelua suuntaan tai toiseen olisi näkyvissäkään.

Lähteet: YLE Kainuu