1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiirenkin hengellä on hinta

Tiesitkö, että koivuhiiren henki on 50 euron arvoinen mutta maamyyrän henkikulta vain 17 euroa? Uhanalaisuudesta riippuen luonnonsuojelurikollinen voi joutua pulittamaan eläimestä lähes kymppitonnin, jos hänet saadaan oikeuden eteen.

luonto
YLE / Ilari Papinniemi

Haminan tervapääskyjupakasta poikineessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaati entistä apulaiskaupunginjohtajaa korvaamaan kouluremontissa kuolleista tervapääskyistä, sinitiaisesta ja pikkuvarpusesta yhteensä 754 euroa.

Ympäristöministeriö onkin asettanut rauhoitetuille eläin- ja kasvilajeille ohjeellisen arvon, joka auttaa tuomioistuimia määrittämään korvausvaatimukset luonnonsuojelurikoksissa. Korvaussummat vaihtelevat alle 20 eurosta tuhansiin euroihin riippuen eläimen uhanalaisuudesta. Esimerkiksi saimaannorpan arvoksi on määritelty peräti 9 755 euroa

- Mitä uhanalaisempi laji on, sen arvokkaampi se on myös euromääräisesti, tiivistää Ympäristökeskuksen eläkkeelle jäänyt ylitarkastaja Timo Asanti.

Arvo määritellään asiantuntijoiden kehittämän laskennallisen mallin avulla. Lajien ohjeelliset arvot pyritään pitämään ajan tasalla tukeutumalla uhanalaisten lajien tuoreimpiin luokituksiin.

Asanti arvioi, että merilintuja kuten merimetsoa kohtaan tehtyjen luonnonsuojelurikkomusten määrä on ollut kasvussa koko 2000-luvun.

- Ongelmallisinta on se, että tekijät saadaan hyvin harvoin kiinni ja oikeuden eteen, harmittelee Asanti.

Myös yleisimmät piennisäkkäät on hinnoiteltu, vaikkei niiden arvo päätä huimaakaan.

- Suomessa lähtökohtana on ollut se, että kaikki lajit on rauhoitettu ellei toisin ole erikseen päätetty. Vaikka päästäisiä on hyvin runsaasti, niidenkin hengelle on haluttu määrittää jokin arvo, jotta lajien välillä olisi jonkinlainen yhdenmukaisuus, Asanti perustelee.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma

Lue seuraavaksi