1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafin pojan väitetään pakenevan Maliin

Libyan syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam on matkalla kohti Malia, väittää Nigerin presidentin neuvonantaja. Nimettömänä pysyttelevä neuvonantaja sanoo, että Gaddafin tiedustelupäällikkö on jo saapunut Maliin.

kansannousut

Saif al-Islam ja tiedustelupäällikkö Abdullah al-Senoussi ovat ainoat vapaalla jalalla olevat Gaddafin hallinnon jäsenet, joista Kansainvälinen rikostuomioistuin on antanut pidätysmääräyksen.

Nigerin presidentin neuvonantajan mukaan Saif al-Islamin ja al-Senoussin pakomatka Maliin on suuntaunut Nigerin aavikon poikki. Neuvonantaja sanoo, että al-Senoussi sai matkallaan saattoapua Saharan alkuperäisasukkaisiin kuuluvilta tuaregeilta.

Libyan väliaikaishallinto on arvellut, että Saif al-Islam Gaddafi pyrkii vapaaehtoisesti kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen Haagiin, koska hän ei usko pysyvänsä turvassa edes Libyan naapurimaissa. Tiedustelutietojen mukaan Saif al-Islam neuvottelisi antautumisratkaisusta naapurimaiden kautta.

Sekä Algerian että Malin presidentit ovat ilmaisseet torstaina haluavansa tehdä yhteistyötä Libyan uuden hallinnon kanssa.

Gaddafin toinen vaimo, tytär ja kaksi poikaa pakenivat Libyan levottomuuksia elokuussa Algeriaan. Algeria on toistaiseksi tarjonnut heille turvapaikan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi