M-Realin vastaiset protestit laajenevat Ranskassa

M-Realin vastaiset mielenosoitukset laajenevat Ranskassa. Alizayn tehtaan sulkemisesta suivaantuneet 330 työntekijää ovat olleet sotajalalla jo toista viikkoa. Nyt mukaan protesteihin on liittynyt myös muiden teollisuusyritysten, muun muassa UPM-Kymmenen ranskalaisia työntekijöitä, kertoo paris-normandie.fr-uutissivusto.

Ulkomaat

Kymmenet mielenosoittajat tukkivat keskiviikkona liikennettä lähellä Rouenia Normandiassa saadakseen asialleen näkyvyyttä.

Myös entinen pääministeri Laurent Fabius on liittynyt suomalaisyrityksen paheksujiin. Hänen johtamansa alueen sosialistipoliitikkojen ryhmä pitää sulkemista skandaalimaisena. Syyttävä sormi osoittaa myös Ranskan oikeistohallituksen suuntaan.

- Tuomitsemme hallituksen vitkastelun, se jatkaa loitsupuheitaan todellisen teollisuuspolitiikan tärkeydestä, mutta on kyvytön saavuttamaan konkreettisia tuloksia M-Realin tapauksessa, sosialistit kritisoivat taloussivusto drakkaronline.comin mukaan.

Ranskan maatalous- ja aluekehitysministeri Bruno Le Maire on yrittänyt turhaan patistaa M-Realia jatkamaan neuvotteluja tehtaan myynnistä.

Hyökkäykset ja kritiikki M-Realin toimitusjohtajaa Mikko Helanderia vastaan kiihtyvät. Maanantaina Le Maire harmitteli, ettei Helander saapunut hänen järjestämäänsä “viimeisen mahdollisuuden” tapaamiseen thaimaalaisen ostajaehdokkaan kanssa.

Alizayn alueen kaupunginjohtaja Marc-Antoine Jamet puolestaan haluaisi haastaa Helanderin oikeuteen. Jamet uskoo, että M-Realin johto lopulta vastusti tehtaan myymistä kilpailijalleen vain välttääkseen kilpailijan tulon markkinoille, ja siten sulki mieluummin tehtaan kokonaan.

Työntekijät puolestaan ovat tehneet ilkivaltaa ja vallanneet tehtaan estäen sen normaalin toiminnan.

- Meidän oikeutemme olemassaoloon pitää olla omistusoikeuden suhteen etusijalla. Jos tarve vaatii, tehdas pitää takavarikoida ja myydä kiinnostuneille, CGT-ammattijärjestön edustaja Thierry Philippot sanoi drakkaronline.comin mukaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo