Asunto- ja viestintäministeri: Postilakiin jäi valuvikoja

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) myöntää, että keväällä hyväksyttyyn postilakiin on jäänyt valuvikoja, joista saattaa koitua merkittäviä kustannuksia valtiolle. Kiurun mukaan epäkohta on myös siinä, että kohtuullisia postipalveluita määritellään vasta nyt.

talous
Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru eduskunnassa.
Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru eduskunnassa 27. lokakuuta.YLE

Oppositiopuolueiden kansanedustajat esittivät eduskunnan kyselytunnilla voimakasta arvostelua postitoimistoverkon harvenemisesta ja postipalveluiden heikentymisestä.

Hallitusta pommittaneet kansanedustajat kantoivat huolta myös siitä, että valtio joutuu postilain perusteella maksamaan peruspostipalveluita tarjoavalle Itellalle korvauksia tappiollisilla alueilla toimimisesta.

- Laissa on valuvirheitä, joille ei voi mitään, vastasi Kiuru. Hänen mukaansa asetus, jossa määritellään muun muassa mitä kohtuullisilla postipalveluilla tarkoitetaan, valmistuu syksyn aikana.

Vilkasta keskustelua homekouluista

Hallitus sai kyselytunnilla vastaansa myös kiivaan kyselyryöpyn homekoulujen korjauksiin budjettiesityksessä ehdotettujen määrärahojen riittämättömyydestä.

Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperä piti budjettiesityksen viiden miljoonan euron määrärahaa uusien homekoulujen korjauksiin aivan riittämättömänä.

- Toivetalkoilla ei homeongelmaa saada kuriin. Hallitus on toimeton ja viisi miljoonaa ongelman edessä on vitsi, kuittasi Vehkaperä.

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) joutui toteamaan, että vaikeassa taloustilanteessa määrärahoja on jouduttu leikkaamaan tuntuvasti. Gustafsson puolustautui myös sillä, että keskustakaan ei nousukaudella ollessaan hallituksessa puuttunut ongelmaan riittävästi. Gustafsson sanoi myös uskovansa, että korjauksiin saadaan vielä rahaa budjettineuvottelujen edetessä.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen totesi, että budjettiesityksessä on varattu koulurakentamiseen kaikkiaan 56 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa on eduskunnan käsissä miten raha jaetaan.

Gustafsson muistutti, että myös kunnilla on osaltaan vastuu homekoulujen kunnostamisesta. Hän totesi, että on myös hyvin toimeentulevia kuntia, jotka voivat puuttua ongelmaan omilla toimillaan. Urpilaisen mukaan homekoulujen oppilaiden vanhemmat voivat vaatia kuntia osoittamaan ongelmakoulujen toiminnalle vastaavat tilat muualta.

Ministerit huomauttivat, että home- ja muut sisäilmaongelmat eivät kosketa pelkästään kouluja, vaan koko peruskorjausikään tullutta rakennuskantaa. Asunto- ja viestintäministeri Kiuru lupaili useaan otteeseen, että uudet valmistumassa olevat rakennus- ja korjausmääräykset osaltaan tuovat tilanteeseen parannusta.

Lähteet: YLE Uutiset