Nuorten nuuskan käyttö huolettaa kouluissa

Kouluterveyskyselyn mukaan nuuskaa käyttää päivittäin 6 prosenttia 14 - 18-vuotiaista pojista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän kyselyn mukaan nuorten tupakointi on vastaavasti vähentynyt. Turkulaiset kouluterveydenhoitajat ovat huolissaan nuorten nuuskan käytön lisääntymisestä.

Kuva: Yle

Oppilaitosten välillä on eroa: Ammattikoululaisista pojista jopa 23 prosenttia käyttää nuuskaa sillon tällöin, kun vastaava luku peruskoulun ja lukion pojilla on 14 prosenttia. Turun ammatti-instituutin terveydenhoitaja Outi Kalliomäki kertoo nuuskaamisen olevan yleistä varsinkin urheilevien nuorten keskuudessa.

- Kavereista se idea usein lähtee. Yleensä nuoret aloittavat tupakasta ja siirtyvät sitten nuuskaan, Kalliomäki kertoo.

Tyttöjen nuuskaaminen vähäistä

14 - 18-vuotiaiden nuorten nuuskaaminen on yleistynyt 2000-luvun aikana, vaikka nuuskan myynti on laitonta Suomessa. Nuuskaa tuodaan ulkomailta, mutta myös nettipalstoilla käyttäjät kauppaavat nuuskaa toisilleen.

Tyttöjen säännöllinen nuuskaaminen on edelleen harvinaista. Kalliomäki on törmännyt myös nuuskaaviin tyttöihin, mutta nuuskaaminen on edelleen poikien juttu.

- Huolestuttavinta on se, että nuoret käyttävät nuuskaa tupakonpolton lopettamiseen. Molemmat ovat vaarallisia terveydelle eikä nuuska ole suositeltava tapa lopettaa tupakointia, Kalliomäki kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koulukyselyyn vastasi 90 000 yläasteelaista, lukiolaista ja ammattikoululaista nuorta.